• Film Jakova Sedlara “Sveta Hrvatska”
  • Film Jakova Sedlara “Sveta Hrvatska”
  • Film Jakova Sedlara “Sveta Hrvatska”
  • Film Jakova Sedlara “Sveta Hrvatska”

Film Jakova Sedlara “Sveta Hrvatska”

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva i Ramske zajednice Zagreb u Prozoru je 20.12.2019. prikazan film Jakova Sedlara “Sveta Hrvatska”.

U ovom dokumentarnom filmu iz 2015. godine predstavljeni su oni velikani vjere i kulture u Hvata koji su i službeno proglašeni i postavljeni za uzor života, ali je neznanih svetaca, blaženika i mučenika mnogo više. Film u cijelosti traje sat vremena, režirao ga je Jakov Sedlar, a scenarij potpisuje Nino Škrabe. Tekst interpretiraju dramski umjetnici Sanja Marin i Dragan Despot, a ukratko se prikazuju životi Alojzija Stepinca, Augustina Kažotića, Nikole Tavelića, Jakova Zadranina, Katarine Kosače Kotromanić, Ozane Kotorske, Marka Križevčanina, Leopolda Bogdana Mandića, Marije od Propetog Isusa Petković, Ivana Merza, drinskih mučenica i Miroslava Bulešića.

Naglasak u njihovim životopisima stavljen na posebnost njihove karizme i kreposti kojima su zaslužili biti uzdignuti na čast oltara kao primjer vjere i življenja kršćanskih kreposti. Životi svih naših svetaca ujedno su postali i simboli kulture i načina života osobito u vrijeme raznih režima i totalitarnih sustava koji su od njih tražili kapitulaciju istine i savjesti. Primjeri herojstva kojih su simbol i sveci i blaženici iz ovog dokumentarnog filma samo su uvertira u neke nove beatifikacije i kanonizacije koje cijeli narod s nestrpljenjem očekuje, što potkrepljuje i zaključak dokumentarca, gdje se poimence navode osobe za koje se postupci već provode.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar