FILMSKA PLJAČKA NA PELJEŠCU: Iz kuće ukrali skoro 2 milijuna kuna i nakit, jedan od počinitelja prijatelj obitelji

FILMSKA PLJAČKA NA PELJEŠCU: Iz kuće ukrali skoro 2 milijuna kuna i nakit, jedan od počinitelja prijatelj obitelji

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji s Policijskom postajom Ston i uz značajnu potporu Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Policijske uprave zadarske i Policijske uprave istarske dovršili su kriminalističko istraživanje kaznenog djela teške krađe počinjenog sredinom kolovoza ove godine u mjestu Potomje na Pelješcu, prenosi Jutarnji list.

Tim je povodom danas u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj održana konferencija za medije na kojoj su o navedenom govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave Zoran Tikvica i načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je pet državljana Hrvatske u dobi od 57, 50, 45, 43 i 30 godina, nakon prethodnog dogovora, u večernjim satima 14. kolovoza provalilo u obiteljsku kuću 54-godišnjaka odakle su, s više mjesta, otuđili ukupno 1.800.000,00 kuna u raznima valutama i apoenima i obiteljski nakit od bijelog i žutog zlata, javljaju iz policije.

Dvojica osumnjičenih, 45-godišnjak i 43-godišnjak, uhićeni su 17. kolovoza u Splitu, sljedećeg dana u Zadru uhićen je 50-godišnjak, 19. kolovoza u Zagrebu je uhićen 57-godišnjak, a sinoć u Puli 30-godišnjak.

Pretragom njihovih domova pronađen je veći dio otuđenog novca i sav otuđeni nakit

Načelnik Pavličević zahvalio je na suradnji kolegama Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave i Policijske postaje Ston i kolegama iz četiri spomenute policijske uprave koji su nam u značajnoj mjeri pomogli u ovom kriminalističkom istraživanju i uz čiju pomoć su obavljene pretrage domova i vozila osumnjičenih. Isto je tako zahvalio građanima koji su dostavili korisne informacije i uz čiju pomoć se ovo kazneno djelo razriješilo u svega nekoliko dana.

Voditelj Službe kriminalističke policije je rekao da sve uhićene osobe imaju kriminalni dosje, a da je jedna uhićena osoba bila osumnjičena za dva razbojništva u kojima je stradalo više osoba. Dodao je tome da je petorka djelovala vrlo brzo i da su, znajući da ukućani nisu kod kuće, u roku od samo 10 minuta otuđili spomenuti novac i nakit.

Načelnik Policijske postaje Ston Hrvoje Franković je pojasnio kako je policija za ovaj događaj zaprimila dojavu 15. kolovoza u 00.05 sati i da se odmah nakon zaprimljene dojave pristupilo osiguranju mjesta događaja i očevidu kojim je utvrđena količina otuđenog novca i nakita te se u kriminalističko istraživanje uključila i Služba kriminalističke policije.

Zahvalio je kolegama Policijske postaje Ston na danonoćnom radu zahvaljujući kojem je ovo kazneno djelo rariješeno u rekordnom roku, a počinitelji uhićeni i procesuirani. Isto tako, zahvalio je građanima na povjerenju koje su ukazali policiji i dali nam korisne informacije koje su pomogle u kriminalističkom istraživanju.

Voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica je detaljnije ispričao što se dogodilo, javlja lokalni portal Dubrovački dnevnik

“Po dojavi smo proveli istraživanje koje je trajalo 24 sata i vrlo brzo smo utvrdili da je bilo pet počinitelja i brzo smo ih identificirali, u suradnji s kolegama. Na području Splitske županije 17. kolovoza su uhićene dvije muške osobe, sljedeći dan na području Zadarske jedan muškarac, a 19. kolovoza je uhićen jedan u Zagrebu te jučer jedan u Puli. Prve četiri osobe su u istražnom zatvoru u Dubrovniku, a peti će sutra biti ispitan. Tijekom uhićenja obavljene su brojne dokazne radnje, pretrage vozila i domova. Kod njih je pronađen znatan dio novca i kompletan nakit koji je jako vrijedan za obitelj. Pronašli smo i ovaj provalnički alat koji nam je važan jer su s njim počinjena brojna kaznena djela. Jedna uhićena osoba je osumnjičena za više kaznenih djela, točnije dva razbojništva u kojima je stradalo više osoba”, pojasnio je Tikvica.

Jedan od počinitelja bio je prijatelj obitelji iz Pelješca te je tako saznao detalje koji su im kasnije olakšali ovaj razbojnički čin.

“Petorka je djelovala brzo i bezobrazno. Dali su i truda da saznaju kad ukućani nisu kod kuće i onda su za 10 minuta opljačkali kuću koja je inače velika i sve su u njoj pronašli”, precizirao je Tikvica.

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje budući da se u sklopu pretraga pronašao specifičan provalnički alat koji će biti poslan na vještačenje u Centar za kriminalistička istraživanja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar