Foreign Policy tvrdi da Rusi djeluju i kroz Dragana Čovića

Foreign Policy tvrdi da Rusi djeluju i kroz Dragana Čovića

Poznati magazin Foreign Policy pisao je o značaju ruskog prisustva u Bosni i Hercegovini, odnosno o šteti koju njihov utjecaj nanosi. Između ostalog naveli su da Rusija potpiruje etničke podjele u BiH i da je došlo krajnje vrijeme za reakciju SAD-a s obzirom na to ‘samozadovoljna EU’ odavno samo promatra propast, prenio je Klix.ba.

Značaj BiH za zapadne sile i Rusiju proizlazi iz iste činjenice, a to je da se zemlja nalazi na granici između NATO-a i ruskog utjecaja. Zapad prepoznaje neke od potencijala BiH ukoliko bi ušli u ovaj savez, ali čini se da ne razumije posljedice koje će sa sobom donijeti država koja klizi u nered izazvan Kremljem, piše Foreign Policy.

Dalje navode da iako Rusija insistira na principu nemiješanja u unutarnja pitanja BiH, Kremlj se upliće kroz utjecaj na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali i kroz lidera najveće hrvatske stranke Dragana Čovića

Nisu samo Srbi oni na koje Rusija pokušava utjecati. Rusija već dugi niz godina aktivno podržava hrvatske tvrdnje o diskriminaciji i njihove zahtjeve za trećim administrativnim entitetom. Dragan Čović, bivši član Predsjedništva BiH i trenutni lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nastavlja se udvarati ruskim zvaničnicima koji već dugo podržavaju stvaranje trećeg entiteta i protive se članstvu BiH u NATO-u, piše magazin.

Navode tri načina na koji SAD može pomoći BiH. Prvo, nastaviti svoju podršku u provođenju “reformi koje su BiH potrebne kako bi dobila kandidatski status za EU”, SAD bi trebale nastaviti s naporima i na brzom unapređivanju članstva zemlje u NATO-u. Drugo, Sjedinjene Države i EU trebale bi zajednički istražiti izravno i neizravno rusko miješanje. Treće, predstojeći sastanak G-7 u junu trebao bi se iskoristiti kao prilika za sporedne sastanke između SAD-a, Njemačke i EU za započinjanje razgovora o strategiji za unapređenje demokracije u BiH kroz pokroviteljstvo OHR-a, piše između ostalog ugledni magazin.

Bosna se ne mora vraćati u kaos koji je doživjela devedesetih, pogotovo jer zapadne sile imaju jasne i djelotvorne korake da to spriječe. Dok zemlja radi na donošenju potrebnih reformi, kao i na pridruživanju NATO-u i EU, na pokušaj Rusije da rastrgne svoje socijalno tkivo najbolje se odgovara udvostručavanjem pozitivnijih, prodemokratskih trendova u zemlji. Nedjelovanjem kao što to trenutno radi EU, samo se podstiču postojeća previranja, zaključak je teksta o utjecaju Rusije u BiH magazina Foreign Policy.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar