FOTO: Hrvatski veslači boravili na pripremama na Ramskom jezeru

Najbolji hrvatski veslači, njih pet i dva trenera, boravili su protekli tjedan na pripremama na Ramskom jezeru. Nije ovo njihov prvi boravak ovdje, jer odlični uvjeti koje pruža Veslački centar Rama i Ramsko jezero pravi su mamac za sve ljubitelje veslačkog sporta , a napose profesionalce koji teže vrhunskim svjetskim  rezultatima, te mu se zbog toga stalno vraćaju.
Prema riječima Srećka Šuka,izbornika Hrvatskog veslačkog saveza, veslački uvjeti na Ramskom jezeru su odlični, jezero je ovo na koje se može izaći i  kad puše vjetar, a u blizini imamo i sve potrebne objekte, tako da se u Ramu uvijek rado vraćamo.
Trenutno nas je ovdje pet veslača i dva trenera, na kraćim smo pripremama, dodaje Šuk. Ujutro obično radimo neki duži trening na vodi, često su to i neke teže dionice, dok popodne kombiniramo teretanu, vježbe za prevenciju ozljeda, bicikle i vodu, s tim da su to onda kraći, lakši treninzi s naglaskom na tehniku

Sljedeći vikend je zadnji Svjetski kup u Luzernu , koji reprezentativcima služi kao posljednja provjera pred glavno natjecanje u sezoni – Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, koje će se održati krajem 8. i početkom 9. mjeseca, a ujedno je i prva prilika za kvalifikacije na Olimpijske igre 2016.godine.
Šuk ističe da je suradnja s Veslačkim centrom Rama odlična, u konstantnom smo kontaktu i zajedno  radimo na razvoju veslanja, što se vidi i po prvim rezultatima koje su veslači VK Rama polučili na regatama, donijevši sa zadnje- dvije medalje od dvije posade koje su nastupile, što znači stopostotni učinak.
Među veslačima je i Damir Martin, jedan od najtrofejnijih hrvatskih veslača, koji je 2010. i 2013.godine bio svjetski prvak u četvercu na pariće, 2011. treći na Svjetskom prvenstvu, 2012. osvojio je drugo mjesto na Olimpijskim igrama u Londonu, te iste godine osvojio drugo mjesto u samcu, a ove godine bio je zlatni na Europskom prvenstvu.
Lijepo je tu na Ramskom jezeru, klima je pogodna za treninge i uvjeti za veslanje su odlični.
Noći su blage i svježe, tako da se dobro spava, što je najbitnije kad su naporni treninzi, atmosfera je domaća i nema dana da nam vrijeme ne dopušta  veslanje, kaže Martin.

Ono što nedostaje da uvjeti budu idealni je bolje opremljena teretana i funkcionalan sanitarni čvor, dodaje.
Na naše pitanje „zašto bi se mladi trebali baviti ovim sportom“ Martin kaže : Preporučio bih ga mladima radi druženja,  i radi toga što je sport na otvorenom. Mnogi nemaju natjecateljske ambicije , ali uz stalan i uporan rad, postoji  mogućnost boljeg školovanja, npr. odlazak u SAD na fakultete koji jako cijene veslače i često dijele pune stipendije za studiranje.
Srećko i Martin dodaju da se u Ramu vraćaju uskoro, na pripreme za Svjetsko prvenstvo, još ne znaju točno kada, ali znaju da će to biti nešto duže pripreme u trajanju od možda čak  tri tjedna.
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar