Foto: Jesenski uspon na Radušu

 

Oni koji su barem jednom bili na planini Raduši, složit će se s izrekom da „ako je samo jednom posjetitie, uvijek iznova ćete jos se vraćati“.

Planina iznimne ljepote u svim godišnjim dobima, a posebno u jesen zadnjih godina privlači sve veći broj ljubitelja prirode i planinara, posebno otkad su članovi HPD „Rama“ markirali stazu „Fenix“ koja vodi na njen njviši vrh i time „razbili“ strah od mniranog prostora.
 

Posjetiti Radušu u jesenskom periodu, poseban je doživljaj. Bogatstvo boja i oblika koje samo Bog može dati. Zbog toga, u kalendaru aktivnosti HPD „Rama“ upisan je i jesenski uspon na Idovac, koji je prešao u tradicionalni i polako privlači sve više sudionika.

Ove godine, zbog iznimno nestabilnog vremena na uspon su se odlučili oni najuporniji , kao i gosti iz Hercegovine, odnosno Splita.

Veći dio staze koja započinje na Zahumu prijeđen je brzo , no dolaskom u podnožje Idovca, navukla se gusta magla koja je znatno usporila kretanje i praćenje markacija.

Ipak, da sigurnost sudionika ne bi bila ugrožena, uz pomoć GPS uređaja nije bilo nikavih problema doći na Idovac, na kojemu nas „dočekuje“ jak i hladan vjetar, a nedugo zatim i jaka kiša koja je promijenila planirano i ubrzala povratak nazad.

Veći dio spusta pratila je jaka kiša, koja je odjednom prestala, da bi se odmah potom, kao da je netko razmakao zavjesu, ukazalo sunce i prekrasan pogled na Ramsko jezero, Zahum, Ravašnicu, a u daljini Ljubušu, Vran, Čvrsnicu…

Uživajući u toplini jesenskog sunca i ljepoti pogleda, zadnji dio spuštanja prema Zahumu protekao je nekako na brzinu i u ugodnoj atmosferi.

Nakon kraćeg odmora, sudionici uspona uputili su se na već pripremljeno druženje kod domaćina Ive, gdje se skupilo pedesetak članova i gostiju.

Po starom dobrom običaju, u ime domaćina kroz krači pozdravni govor, svima se obratio Tajnik Društva i zaželio dobrodošlicu i ugodno druženje.

Da bi atmosfera bila na razini za to su se pobrinule članice Vokalne skupine „Arabella“, koje su svojim pjevanjem oduševile nazočne. Također, za glazbeni dio bio je zadužen i naš član Vlado koji je skladao himnu HPD „Rama“ i premijerno je predstavio.

Na kraju, zahvaljujemo svima koji su došli na uspon, odnosno druženje, posebno članicama Vokalne skupine „Arabella“ našem Vladi Kudiću, domaćinu Ivi, kao i onima koji su sve organizirali i pobrinuli se da sve bude na zavidnoj razini.

Do novoga uspona i druženja, pozdrav svima!
 

HPD "Rama"

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar