Foto: Mlada misa vlč. Ivana Zovke

Jučer je u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, na trgu dr. Josipa Stadlera s početkom u 11 sati, euharistijsko slavlje svoje Mlade mise uz koncelebraciju jedanaest svećenika predslavio je mladomisnik vlč. Ivan Zovko.
 
Mladomisničko geslo vlč. Ivana Zovke bilo je „Ne boj se, jer ja sam s tobom“ (Usp. Iz 41, 10).
Nakon procesijskog dolaska na prostor vanjskog oltara, nazočne je pozdravio mjesni župnik vlč. Stipo Knežević. Svoj obol euharistijskom slavlju dali su članovi mladomisnikove obitelji, rodbine, prijatelja, susjeda … pa su tako riječi prve dvije recitacije izrekle su tri male rodice odjevene u narodne nošnje i to: Martina i Ivana Dragić te Glorija Antunović.

Nakon što su mu je otac Jozo i majka Ana dali svoj roditeljski blagoslov, mladomisnik Ivan znakom križa započeo je svečano euharistijsko slavlje.

Tijekom Službe Riječi prvo prigodno čitanje iz Knjige proroka Zaharije pročitala je gđa. Antonija Dragić, župni zbor otpjevao je prigodni Psalam, a drugo čitanje iz Poslanice Rimljanima pročitala je Marta Galić. Tekst odlomka Matejeva evanđelja pjevajući je navijestio vlč. Ivan Faletar, vikar Katedralne župe Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku.

Riječi prigodne i nadahnute propovijedi slavljeniku Ivanu i nazočnim vjernicima uputio je mladomisnikov „crkveni kum“ i prijatelj vlč. Krešimir Žaižek, koji je vikar župe Presvetog Trojstva Prečko u Zagrebu. Tijekom propovijedi njegova glavna misao vodilja pored Pravičnosti, Poniznosti i Krotkosti bila je LJUBAV. U završnom dijelu propovijedi vlč. Krešimir vjernicima je poručio da nastoje živjeti po Krjepostima, a čestitajući mladomisniku Ivanu uputio je riječi lijepih želja i poticaja naglasivši kako treba ne odustajati moliti te da se ne boji jer kako piše u sv. Pismu " Ne boj se, jer ja sam s tobom"!

Tekst Molitve vjernika, odjevene u narodne nošnje, pročitale su: Katja, Ljubica i Iva Dedić.
U Prinosu darova sudjelovali su članovi mladomisnikove obitelji i rodbine, pa je tako: Kruh je prinijela sestra Ljubica, Kalež kojeg je poklonio mladomisnikov „civilni kum“ Ante Grbavac, prinio je slavljenikov brat Ante; Vino i vodu sestra Marija; Križ i Bibliju rodice Marta i Ane Galić; Štolu, Časoslov te Grudu hrvatske zemlje prinijele su već spomenute: Ljubica, Katja i Iva Dedić; Goblen – ručni rad i poklon od tetke Janje prinijela je rodica Ružica Grbavac.

Poslije Euharistijske Službe u završnom dijelu sv. Mise, župnik Stipo pročitao je župne oglase te se zahvalio svima, a nakon njega nazočnima se obratio mladomisnik Ivan koji je izrekao je riječi zahvale: Dragome Bogu, roditeljima, obitelji, rodbini, susjedima, prijateljima, svećenicima, časnim sestrama … odnosno svima onima koji su molitvama, primjerima, prijateljstvom, radom … pridonijeli ostvarenju današnje proslave i njegove svećeničke formacije.

Prije otpusta naroda, uz vlč. Ivan, mladomisnički blagoslov podijelio je i vlč. Oliver Jerković, vrhbosnaski svećenik.

Po završetku svečane Svete mise obitelj, rodbina, prijatelji … imali su priliku čestitati mladomisniku, od njega primiti mladomisnički blagoslov te se fotografirati s njim.

Prozorski vikar vlč. Ivan Butum, tijekom euharistijskog slavlja najavljivao je pojedine dijelove programa, a tekstove tijekom Prinosa darova čitao je maturant Travničkog sjemeništa, Josip Dedić.
Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličali su članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Anđeline Perić, SMI, koja je pored ostalih svesrdno „pomogla“ oko organizacije ove svečanosti.

Slavlje Mlade mise nastavljeno je kod obiteljskoga stola uz narodno veselje koje je potrajalo do poslijepodnevnih sati. Voditelj ovoga dijela programa bio je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Majstorović.

Crtice iz mladomisnikova životopisa:
Vlč. Ivan Zovko, dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Rođen je 9. kolovoza 1983. u Prozoru od oca Joze Zovko i majke Ane r. Žuljević, koji pored vlč. Ivana imaju još troje djece i to sina Antu i dvije kćeri Ljubicu i Mariju koje su udate. Inače članovi mladomisnikove obitelji živi u obiteljskoj kući u mjestu Gmići. Mladomisnik Ivan, pohađao je Osnovnu školu u Prozoru, a Srednju u Mostaru. Nakon što je osjetio Božji poziv odlazi u Zagreb gdje postaje svećenički kandidat Zagrebačke nadbiskupije i studira na KBF-u. Zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić 5. listopada 2013. podjelio mu Sveti red đakonata. Đakonski praktikum obavljao je u župi i Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistriče u Mariji Bistrici. Sveti red prezbiterata (svećeništva) primio je od Uzoritog kardinala Bozanića u zagrebačkoj prvostolnici 21. lipnja ove godine.

Tekst: Marinko Rumbočić
Foto: Stipo Bošnjak – foto studio „SB“

Izvor: rportal.eu

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar