• Foto: Nove fotografije američkog supersatelita
  • Foto: Nove fotografije američkog supersatelita
  • Foto: Nove fotografije američkog supersatelita
  • Foto: Nove fotografije američkog supersatelita

Foto: Nove fotografije američkog supersatelita

NOAA-in novi, tehnološki najsofisticiraniji satelit GOES-16 poslao je prve fotografije koje vrlo zorno demonstriraju njegove fascinantne sposobnosti.

Prema NASA-inom priopćenju, satelit lansiran 19. studenog 2016. moći će u visokoj rezoluciji svakih 15 minuta snimiti cijelu Zemlju te svakih pet minuta kontinentalna područja SAD-a. S visine od 36.000 km on će skenirati zbivanja u atmosferi pet puta većom brzinom od postojećih satelita. Na taj način će unaprijediti predviđanje vremena američkih meteoroloških službi.

No širu publiku vjerojatno će ponajviše zanimati fascinantne fotografije koje će slati na Zemlju. Već prve koje je poslao to jasno demonstriraju.

Fotografije napravljene uređajem Advanced Baseline Imager (ABI) prikazuju cijeli krug polutke zapadne hemisfere s rezolucijom koja je četiri puta veća od one koju ima stariji satelit GOES.

„To je izuzetno uzbudljiv dan za NOAA-u! Jedan od naših znanstvenika ovaj je događaj usporedio s prvim snimkama novorođene bebe – to je toliko uzbudljivo za nas“, komentirao je Stephen Volz, direktor NOAA-ine Službe za satelite i informacije.

U svibnju NOAA će objaviti koja će biti lokacija GOES-16. Ovisno o njoj, satelit će do studenog 2017. početi funkcionirati kao GOES-East ili kao GOES-West.

Index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing