FOTO: Obilježena 22. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

Danas je na Uzdolu u općini Prozor-Rama obilježena 22. obljetnica stradanja 41 nedužne žrtve, 29 civila i 12 vojnika, pripadnika HVO-a koji su mučki pobijeni od strane pripadnika “Prozorskog bataljona” iz sastava tzv, Armije BiH.

Misu zadušnicu uz koncelebraciju više svećenika predvodio je i pod njom propovijedao mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Mons Sudar u propovijedi se zapitao ima li čovjek odgovor na pitanje odakle i zašto zlo, mi se već 22 godine ovdje na Uzdolu pitamo zašto se dogodilo zlo kojem mi molitvom i ljudskom tugom pokušavamo naći lijek.

Kakve god odgovore čovjek sebi ponudi na kraju vidi da to nije nešto na čemu može temeljiti svoju nadu i što mu može pomoći da iziđe iz začaranog kruga pitanja, patnje i beznađa.

Onda se čovjek pita ima li Bog odgovor na pitanje ljudske patnje, smrti koju čovjek čovjeku izaziva.

Bog čovjeku nudi križ kao odgovor na patnju i kao lijek za bol, smrt, strah. Bog čovjeku križ postavlja i kao znak nade, života i kroz taj znak on i smrt liječi križem i okreće u život, istaknuo je mons. Sudar.

Prije svete mise, ispred spomen obilježja s imenima poginulih, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena svih nedužnih žrtava ovog strašnog zločina za koji još do danas nitko nije odgovarao. 
Najstarija žrtva imala je 87 , a najmlađa 10 godina.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast pobijenima odala su brojna izaslanstva, od razine BIH, Federacije, Županije, Općine, RH,  kao i predstavnici braniteljskih udruga i političkih stranaka.
 
Na završetku mise izmoljeno je Opijelo u Memorijalnom centru i mjestu ukopa uzdolskih žrtava, a položen je i kamen temeljac za izgradnju Spomen-obilježja 3. bojne i branitelja Uzdol. 

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar