FOTO Svečano otvoreno Mostarsko proljeće 2017. – XIX. Dani Matice hrvatske

FOTO Svečano otvoreno Mostarsko proljeće 2017. – XIX. Dani Matice hrvatske

Mostarsko proljeće 2017. – XIX. Dani Matice hrvatske otvoreno je večeras u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

“Svakako je iznimna prigoda biti gradonačelnik u gradu koji ima određene simbole, plus kamen koji spaja dvije obale i koji je simbol Grada Mostara. I Matica sa svojim visokim standardima koje je postavila postaje sinonim , rekao bih, kulturnog svjetla i Mostar i postaje prepoznatljiv po još jednoj stvari, a to je kulturni festival  Mostarsko proljeće”, istaknuo je u svom obraćanju Bešlić.

Tijekom svečanosti nazočne su pozdravili predsjednica Matice hrvatske Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić te predsjednik Uprave HT Eroneta Vilim Primorac.

Prilikom otvorenja uručene su Velike povelje Matice hrvatske Mostar i Kristalne matice s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja za dugogodišnju uspješnu suradnju, potporu i osobit doprinos realizaciji programa Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske. Nagrade su dobili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i urednik Redakcije za kulturu BHRT-a i dugogodišnji urednik izravnih prijenosa otvaranja Mostarskog proljeća Dževdet Tuzlić.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su mezosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Miličević i glumac HNK-a Mostar Robert Pehar.

Nakon svečanosti otvaranja publika je imala priliku pogledati predstavu ‘Parovi’, najizvođenijeg hrvatskog autora Mire Gavrana.

Dva mjeseca kulture

Ovogodišnje Mostarsko proljeće traje do 24. svibnja pod Visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U sklopu manifestacije, predviđeno je da se upriliči više različitih kazališnih, glazbenih, književnih, likovnih i dječjih programa. Najavljeno je, između ostalog, i održavanje dvije operete, i to “Kneginja čardaša”, Zagrebačkog gradskog kazališta “Komedija”, i “Malu Floramye” Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar