FOTO: U Domu kulture održana promocija rada Omladinske banke Prozor Rama

Danas je u Domu kulture Prozor Rama u 13 sati održana promocija rezultata programa Omladinske banke Prozor Rama na kojoj su sudjelovali predstavnici Omladinske banke  i  članovi grupa čiji su projekti realizirani.

Na samom početku programa prisutnima se u ime Općine Prozor Rama obratila Kristina Kuraja,  koordinatorica za projekte Omladinske banke Prozor Rama.

Uručena su priznanja i zahvalnice predstavnicima projekata, a koji su realizirani na području Općine Prozor Rama kao i institucijama koje su podržale iste projekte i dale svoj doprinos pri njihovoj realizaciji.

Program Omladinske banke BiH ima cilj povećati sudjelovanje  mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Projekte Omladinske banke Prozor Rama financira Općina Prozor Rama i Fondacija Mozaik, a jednim dijelom doprinosi i zajednica u kojoj se ovi projekti realiziraju, doznajemo od koordinatorice Kristine Kuraja.

U okviru programa Omladinske banke u 2014. godini bilo je podržano 12 projekata neformalnih grupa mladih. Četiri projekta odobrena su u 2013. godini, a osam projekata odobreno je u 2014. godini.

Od odobrenih 12 projekata, uspješno je  realizirano 8 projekata u razdoblju od 15. lipnja do 30. listopada tekuće godine.
Dva projekta su u tijeku realizacije, a s dvije neformalne grupe mladih je raskinut ugovor.

Ukupna vrijednost 8 realiziranih projekata iznosi 24. 201 KM. Iznos od 12. 495 KM osigurano je od strane neformalnih  grupa mladih kroz mobilizaciju lokalnih resursa od 3 institucije, jedne organizacije , jednog poduzeća i 22 građanina. Iznos od 11.706 KM osiguran je iz Fonda Omladinske banke Prozor Rama koji su zajedno osigurali Općina Prozor rama u iznosu od 7.641 KM i Fondacija Mozaik u iznosu 4.064,40 KM.

U realizaciji ovih projekata sudjelovalo je ukupno 66 volontera koji su doprinijeli s 679 volonterskih sati, a ukupan broj korisnika ovih projekata je oko  4. 370.

Projekti koji su realizirani su : Škola meteorologije, Pokretni reflektori za dramski theatar, Uređenje i opremanje prostorija, Stolnim tenisom do zajedništva mladih, Omladinsko kampiranje i čišćenje obale našega jezera, Izrada zaštitne ograde na stadionu OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, Opremanje igrališta za mlade iz Grevića, Uređenje plaže u zaljevu Tošćanica i Volonterska škola sviranja.

„ Svi ovi projekti su dosta kvalitetni. Nadam se da će mladi u budućnosti iskazivati još veće zanimanje za ovakve projekte i da će svojim kreativnim radom i idejama unaprijediti život u svojoj sredini. Mislim da bi zainteresiranost mladih trebala biti bolja, mada i za to treba dosta vremena jer je ovo zapravo početna faza u kojoj mlade ljude tek upoznajemo što se može postići kroz projekte ovakvoga tipa . Treba nam još više vremena i medijske prezentacije da bi što više mladih zainteresirali  i uključili ih u sve ovo. Pozdravljam sve mlade i pozivam ih da se još aktivnije uključe u projekte koji im se budu nudili, ne samo od strane Omladinske banke nego i sve ostale projekte u kojima sudjeluje Općina Prozor Rama“, kazala je za Ramski vjesnik Kristina Kuraja.
 
 „ U ovoj godini smo u suradnji s Općinom Prozor Rama izmirili sve financijske obveze te smo uz pomoć Fondacije Mozaik i USAID-a uspjeli podržati 12 projekata mladih. Moram pohvaliti suradnju s Općinom Prozor Rama, kao i mlade koji su stvarali razne ideje. Izuzetno nas raduje to što je dosta projekata bilo u ruralnim sredinama,  što je jedna neuobičajena pojava. Planiramo produžiti suradnju s Općinom Prozor Rama i u idućoj godini o čemu ćete biti naknadno obaviješteni. Svi su projekti na svoj način značajni, ali bih posebno istaknuo projekt „Škola meteorologije“ koji je neuobičajen i jedinstven. Zahvaljujem se Radio Rami i Ramskom vjesniku koji redovito izvještavaju o našim aktivnostima, kao i članovima Odbora Omladinske banke Prozor Rama koji su vrijedno radili u ovoj godini. Mladima poručujem da prate javne pozive i da prijave svoje projekte kojima će napraviti veliki iskorak za svoju zajednicu u kojoj žive.“, kazao je od Dženan Šarić, Projekt menadžer Fondacije Mozaik
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar