Fra Ilija Barišić, misionar u Kongu javlja: Gradnja Instituta Sv. Franje Asiškoga

Fra Ilija Barišić, misionar u Kongu javlja: Gradnja Instituta Sv. Franje Asiškoga

Misionar fra Ilija Barišić iz župe Prozor  piše kako u jedinoj osnovnoj školi kod njih u Ngengereu svake godine ima između 1 100 i 1 200 učenika. Nakon završene osnovne škole rijetki mogu otići u grad Butembo i ondje nastaviti srednju školu. Budući da je on daleko, a na području njihove Misije Sv. Klare i cijele te pokrajine nije bilo druge srednje škole, na žarku molbu roditelja te crkvenih i lokalnih vlasti, započeli su ju sami graditi, nazvavši je Institut Sv. Franje Asiškoga.

„Već je peta godina otkako škola polako raste. Polako, ali sigurno. Svake godine otvaraju se novi viši razredi. Ove školske godine tako imamo prva dva naraštaja koja stižu do ‘velike mature’. Kako škola raste brojčano, tako se otvaraju nove mogućnosti, potrebe i smjerovi. Ove školske godine imamo oko 500 novih učenika, u četiri nova usmjerenja: latinski i matematika, industrijska poljoprivreda, trgovina i računovodstvo i prehrambena.
Završetkom mosta na rijeci Mususi, koji spaja Ngengere sa župom Mushimba, gdje živi oko 38 000 katolika, znatno je povećan broj djece koja žele nastaviti školovanje u srednjoj školi. Za svako usmjerenje treba nam barem jedna učionica, a školovanje traje šest godina. Dosad smo, uz Božju pomoć i velikodušnost naših dobročinitelja i prijatelja misija, sagradili 18 učionica, a k tomu još i jednu zgradu za administraciju. Dakle nužno nam je potrebno sagraditi još sedam novih učionica“, objasnio je fra Ilija, prenosi misije.hr.

„Čvrsto oslonjeni na Božju providnost i djelotvornu ljubav naših dobročinitelja, odvažili smo se započeti radove i gradnju tih novih razreda. Četiri učionice bile bi smještene u jednom zasebnom objektu, dvije u drugome, a jedna u trećem zasebnom objektu. Novi objekti s učionicama bit će, uz Božju pomoć, napravljeni pokraj sadašnjih objekata srednje škole u Ngengereu. Evo i nekoliko pojedinosti o nastavku gradnje naše srednje škole. Na blagdan Sv. Franje, zaštitnika naše škole, 4. listopada 2019., naš biskup Sikuli Paluku Melchisédech blagoslovio je temelje za svih sedam novih razreda. Dosad smo završili gradnju temelja od kamena te smo započeli gradnju zidova od opeka.
Uvjereni u Božju providnost, započeli smo radove s malo novca što smo imali, nadajući se angažmanu i potpori svih prijatelja misija i naših dobročinitelja posredstvom Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i BiH. Uvjereni da je to Božje djelo, za dobrobit ovog naroda i širenje Kristova kraljevstva, čvrsto se nadamo da će, na slavu Božju, ovaj pothvat do početka sljedeće školske godine biti sretno priveden kraju“, poručio je misionar Barišić.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar