FRA IVICA KYRIL PAVLOVIĆ: Nasljednik fra Ive Kramara bogate i zanimljive biografije

FRA IVICA KYRIL PAVLOVIĆ: Nasljednik fra Ive Kramara bogate i zanimljive biografije

“Veseli me što ću u budućnosti s narodom Konavala dijeliti Evanđelje i svakodnevicu. Istovremeno žalim što je moj subrat fra Ivo Kramar otišao na ovako tragičan način. Vjerujem da će vjernicima Konavala ostati u trajnom sjećanju”, kazao je za Dubrovački vjesnik fra Ivica Kyril Pavlović, novi predstojnik Franjevačkog samostana Svetoga Vlaha u Pridvorju.

Na dužnost je fra Pavlović, 49-godišnjak rođen u Bosanskom Brodu, stupio dekretom provincijala Bosne Srebrene od 25. listopada, a u Konavle je stigao prije manje od tjedan dana.

Prvi dojmovi su više nego pozitivni:

“Poziv provincijala da preuzmem ovaj za franjevački red izuzetno važan samostan došao mi je kao iznenađenje. Prethodno sam 3 godine bio upravitelj župe u Bugojnu gdje sam također došao nakon tragične smrti prethodnika koji je u 46. godini preminuo od raka kostiju. Kad mi je rečeno da pođem za Pridvorje, zamolio sam nadređene da mi prije odluke daju tri dana za upoznavanje tamošnjeg kraja i vjernika. Kad sam izbliza vidio Konavle, taj predrajski krajolik koji slobodno mogu nazvati atrijem raja i sreo se s ljudima Pridvorja, otvorenima i spremnima na suradnju, nisam više dvojio. Rekao sam: Idemo otpočeti novu misiju“, priča nam fra Ivica i zahvaljuje Provincijatu Bosne Srebrene što je prepoznao važnost Samostana svetoga Vlaha i brojnih projekata koje je za zajednicu i kulturni život Konavala tamo pokrenuo njegov subrat prethodnik.

Za pripadnika franjevačkog reda, ali i šire Crkve, fra Ivica ima iznimno intrigantan životopis, kao stručnjak za islamologiju, čak 15 godina proveo je u Maroku u ulozi župnika Marakeša i Rabata

“Ne govorim da sam u Maroku bio u misiji, iz poštovanja prema tamošnjoj religiji i ljudima. Reći ću da sam tamo boravio u okviru projekta i bolje upoznao berberski način života i islamski svijet. A odakle interes za islam? Dok sam studirao u Bologni, poželio sam pobliže upoznati novu religiju. Zaređenjem 1999. na pariškom sam Institutu za vjerske znanosti dublje izučavao više različitih svjetskih religija, budizam, hinduizam i ostale, čak i ateizam. Islam mi se prema poslanju učinio nekako najbližom monoteističkom religijom. Humanost, ljubav prema bližnjemu i upućenost prema Bogu ideali su koje dijeli i kršćanstvo – otkriva nam ovaj poliglot koji uz klasični arapski jezik, latinski i grčki, skromno dodaje, govori i francuski, španjolski, talijanski…Dobar je i u engleskom i u njemačkom, a služi se i suvremenim turskim jezikom te osnovama suvremenog grčkog jezika.

Objašnjava nam i zbog čega je odabrao redovničko ime:

“Da, ja sam Kyril. A Kyril je bio Metodov brat koji je izmislio ćirilicu. Bio je vrstan lingivst, a ja se utječem njegovu zagovoru”, kazuje nam novi predstojnik pridvorskog samostana i priznaje da bi se njegova ‘uža specijalizacija‘ islamologije mogla bolje implementirati u srednjoj Bosni, no dolazak u Konavle nameće se kao poseban duhovni izazov za ovog svestranog franjevca.

Na mjestu predstojnika fra Ivica Kyril Pavlović zamijenio je, podsjetimo, subrata fra Iva Kramara koji je smrtno stradao u prometnoj nesreći u Dubokoj ljutoj 6. listopada. Dolazak novog duhovnika koji je prošle nedjelje služio prvu svetu misu u Pridvorju, potvrdio nam je konavoski načelnik Božo Lasić: “Upoznali smo se i zaželio sam fra Ivici dobrodošlicu u Konavle. Koliko mi je poznato, bio je u misiji u Maroku i radujemo se budućoj suradnji.”

U Kairu diplomirao klasični arapski

Iz fra Ivičina životopisa doznaje se kako je franjevački habit obukao u srpnju 1992. godine u crkvi sv. Ante Padovanskog u talijanskom gradu Campobassou, a za svećenika je zaređen u sarajevskoj katedrali.Nakon ređenja proveo je studijsku godinu na Katoličkom Institutu u Parizu gdje je pohađao Institut za znanost i teologiju religija te Institut za kulturu i francuski jezik, a proveo je i godinu dana studirajući suvremeni turski jezik na Sveučilištu Ankara u Izmiru u Turskoj. Nakratko je obnašao službu župnog i samostanskog vikara na Plehanu i u Beogradu.

Od 2002. do 2017. sudjelovao je u misionarskom projektu Franjevačkog Reda ‘Maroko‘. Na Instituto Dar Comboni u Kairu diplomirao je klasični arapski jezik i međureligijski dijalog, a zatim u Rimu na Papinskom Institut za arapske znanosti i islamologiju te magistrirao arapske znanosti i islamologiju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar