Fra Mato Topić: Obnova grada Prozora događa se nakon stotinu godina !!!

Fra Mato Topić: Obnova grada Prozora događa se nakon stotinu godina !!!

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama povodom dana Općine 8.rujna nazočnima je prigodnu čestitku uputio, između ostalih, i dekan Ramskog dekanata fra Mato Topić.
Govor prenosimo u cijelosti :
 
Kada je veliki Ivo Andrić napisao roman Most na Žepi, nakon što je most izgrađen, onda je ovo napisao: „ Kada dobra uprava i plemenita vještina pruže ruku, onda nastade ovaj prekrasni most“.

Gledajući ovo što se događa u našem gradu, u Prozoru pa i u cijeloj općini, nadam se uskoro da ćemo moći s ponosom iskreno kazati andrićevski : Kada dobra uprava i plemenita vještina pruže ruku jedni drugima, onda imamo obnovljeni grad nakon stotinu godina.

Povijest pamti velike događaje, velike prekretnice, velike ljude, sitne duše povijest ne pamti.
I ovo što se sada događa u našem gradu, u našem gradiću Prozoru i u našoj općini, povijest će zapamtiti da se to događalo u naše vrijeme.

Također, povijest će zapamtiti da se obnova grada dogodila nakon stotinu godina u vrijeme načelnika dr Joze Ivančevića i njegovih suradnika.

Zato iskreno zahvaljujem svima onima koji su uložili dio sebe da se u našem gradu nešto lijepo i dobro događa.
Zahvaljujem svima onima koji se znaju radovati ovome što se dobro događa.

I ono drugo što bih želio kazati, mislim da nije suvišno, makar je ovakva prigoda.

Svjedoci smo ovih selilačkih turbulencija, migracija na globalnoj i na lokalnoj razini. I upravo tim poduprti mnogi ljudi olako kažu i napišu kako sve ode, sve nekamo odseli.

Ja bih rekao ovo, u mojoj manjoj župi od 1.000 duša u protekle 3 godine otišla je samo jedna obitelj s djecom , u ovoj godini nije otišla ni jedna obitelj s djecom i ja mislim da većina naselja, pa i većina župa naše općine može isto posvjedočiti.

U tom smislu ja zahvaljujem i pohvaljujem sve one koji imaju optimističku viziju u ovom našem mjestu, u ovom našem gradu i našoj općini.

Čestitam Dan Općine, naka Bog blagoslovi i čuva našu Ramu!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing