Francuska i Macron brane ‘Republiku’ – islamski prosvjednici za Macrona traže odrubljivanje glave

Francuska i Macron brane ‘Republiku’ – islamski prosvjednici za Macrona traže odrubljivanje glave

Tek umirovljeni MMA borac i UFC-ov šampion u lakoj kategoriji Khabib Nurmagomedov na svom je službenom Instagram profilu objavio fotografiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s otiskom čizme preko njegovog lica i nazvao ga “stvorenjem” te zaželio da “uzvišeni unakazi njegovo lice”.

 

“Neka Uzvišeni unakazi lice ovog stvorenja i njegovih sljedbenika koji pod sloganom slobode govora vrijeđaju osjećaje više od jedne i pol milijarde muslimana. Neka ih Uzvišeni ponizi u ovom i budućem životu. Allah je brz i vidjet ćete.”, napisao je Nurmagomedov.

 

MMA borac za Macrona od Allahe traži “unakaženje lica”

Nurmagomedov, musliman iz ruske republike Dagestan i pripadnik etničke skupine Avara, napisao je da “muslimani svog poslanika Muhameda vole više nego svoje majke, očeve, djecu supruge i sve druge bliske ljude”. “Vjerujte, vratit će im se te provokacije”, napisao je.

Nurmagomedov je objavu zaključio citatom iz Kurana, točnije iz 57. ajeta iz 33. sure: “Da, Allah proklinje na ovom i na onom svijetu one koji uvrijede Alaha i njegovog Poslanika. On njima priprema jednu sramnu kaznu.”

Objava je do sada prikupila više od 3,2 milijuna lajkova i više od 215 tisuća komentara. Nurmagomedova na Instagramu prati 25,1 milijun korisnika.

 

Opet je sve počelo karikaturama Muhameda

Ova opasna kriza uslijedila je nakon što je u srednjoškolac profesoru odrubio glavu u napadu kod Pariza, a napadača potom ubila policija. Mladić (18) je profesoru na ulici odrubio glavu nakon što je učitelj javno na nastavi pokazao karikature proroka Muhameda iz satiričnog časpšosa Charlie Hebdo.

“Umro je jer je učio slobodu govora”, rekao je tada francuski predsjednik Emmanuel Macron, zemlji gdje živi 5,4 milijuna muslimana, glasno zahtijevao „pravo na blasfemiju” (bogohuljenje), najavio zakon protiv „islamskog separatizma” i paušalno označio islam kao religiju koja je u krizi diljem svijeta.

Nakon Macronove reakcije u mnogim muslimanskim zemljama diljem svijeta uslijedili su zahtjevi za povlačenje francuskih proizvoda iz trgovina, otkazivani su turistički aranžmani, ali to nije kraj.

Nakon toga uslijedili su napadi u Nici u kojem su ubijene tri osobe, a Macron je rekao da “traje napad islamista na Francusku”.

“Još jednom se u našoj zemlji dogodio islamistički teroristički napad. Trojica naših sunarodnjaka su poginula u Nici u bazilici Notre-Dame. Sasvim je jasno, ovo je napad na Francusku. U isto vrijeme, napadnut je francuski konzulat u Saudijskoj Arabiji i bilo je uhićenja na teritoriju naše zemlje.

 

Ako dođe do novog napada, to će biti zbog naših vrijednosti, našeg osjećaja slobode, zbog mogućnosti u slobodu vjere na našem tlu i nepopuštanju nikakvom duhu terora. Nećemo mu se predati”, rekao je Macron. On je također ustvrdio da je “Francuska pod napadom”.

 

Masovni prosvjedi u islamskim zemljama – za Macrona se zaziva smrt

Ta je njegova izjava dovela do masovnih prosvjeda u nekoliko muslimanskih i arapskih zemalja u kojima su sudjelovali deseci tisuća ljudi. U svojim poklicima oni traže za Macrona kaznu: odrubljivanje glave.

“To ubojstvo je za mnoge napad na temelje francuske nacije. Francuzima ništa nije svetije od načela „Laïcité” – razdvojenosti religije i države s jedne strane i sustava javnog obrazovanja s druge strane, koji na vrijednostima „Republike” odgaja generacije učenika…

 

Od masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo u siječnju 2015. u Francuskoj je u islamističkim napadima ubijeno 260 ljudi. Francuska u tom smislu zauzima zastrašujuće prvo mjesto u Europi. Dakle, Francuska je i prije Macrona živjela s opasnošću od islamizma. A da bi se on uspješno suzbio, potrebno je više od oštrih riječi i simbolične politike. Nigdje u Europi ne živi toliko mnogo mladih muslimana na margini društva i bez perspektive kao u Francuskoj.

 

Islam im daje identitet, koji im francuska nacija očito ne nudi ni nakon dvije generacije – neovisno od sustava javnog školstva. To nije opravdanje ili isprika, ali je važno za analizu problema. Mora se razmišljati o tome zašto je privlačnost islamizma tako velika. I gdje je zakazala Republika.”, pita, između ostaloga, u svom komentaru za Deutsche Welle i Luisa von Richthofen.

Mnogi ocjenjuju da to nije kraj ove ozbiljne krize čije daljnje razbuktavanje bi moglo imati katastrofalan ishod.

 

(Republikainfo.com/V.S.H.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing