Francuzi osvojili peto svjetsko zlato i postali apsolutni rukometni vladari

Francuzi osvojili peto svjetsko zlato i postali apsolutni rukometni vladari

Francuska je u finalu slavila protiv domaćina Katara, prvog neeuropskog finaliste Svjetskog prvenstva, rezultatom 25:22. Peto je to svjetsko zlato za Francusku i čak 10. s najvećih natjecanja.

Francuzi su do naslova došli teže od očekivanog, iako početak susreta nije to sugerirao. Francuska je povela 13:7 i činilo se da će domaćin lagano pasti, no tada se razbranio Danijel Šarić, a raspucali su se Rafael Capote, Žarko Marković i Borja Vidal (bivši košarkaš).

Katar je malo po malo sustizao prednost Francuske, no u nijednom trenutku nije stigao do izjednačenja. Najbliže što su došli bio je jedan pogodak zaostatka, međutim tada bi Francuzi obranom i iskustvom ponovno otišli na dva, tri pogotka prednosti.
Najbolji strijelac susreta bio je Marković sa sedam pogodaka, dok je šest postigao njegov 'sunarodnjak' Kubanac Capote.

Najefikasniji je kod Francuza bio Nikola Karabatić s pet pogodaka, dok su Valentin Porte i Daniel Narcisse pridodali po četiri.

Osvojivši zlatnu medalju francuska rukometna reprezentacija je peti put osvojila svjetsku krunu postavši prva kojoj je to uspjelo.

Francuska je do sada imala četiri svjetska zlata, baš kao i Švedska i Rumunjska. Tri titule svjetskih prvaka imaju SSSR/Rusija, te Njemačka, dvije titule imaju Španjolci, a po jednu Hrvatska i Jugoslavija.

Šveđanima ostaje utjeha kako su osvojili najviše medalja na svjetskim prvenstvima, čak 11 – četiri zlata, tri srebra i četiri bronce.
dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar