Franjevci u Svetoj zemlji nude virtualni križni put za korizmu

Franjevci u Svetoj zemlji nude virtualni križni put za korizmu

Pandemija „koronavirusa“ utjecala je na brojne životne sfere tako da se više ne mogu kao prije vidjeti jeruzalemske ulice pune hodočasnika. Ipak, franjevci u Svetoj zemlji došli su na ideju da za vrijeme korizme vjernicima ponude virtualni križni put.

Naglasak svakog hodočašća u Svetu zemlju jest šetnja po jeruzalemskim ulicama, posebice ulicom Via Dolores slijedeći Isusove korake koje je prolazio do križa. Ovo je već druga korizma u kojoj vjernici to ne mogu činiti na takav način. Ipak, to će moći doživjeti iz udobnosti vlastitog doma.

Ove godine franjevci Kustodije Svete zemlje pronašli su način da Via Doloros dovedu do domova onih koji ne mogu putovati u Jeruzalem. Tako vjernici sada mogu pristupiti virtualnom križnom putu kroz kratke videozapise u kojima fratri nude meditacije o svakoj postaji. U video zapisima govore franjevci iz svetišta diljem Svete zemlje.

Fra Francesco Patton, OFM, kustos Svete zemlje, rekao je da su osmislili projekt kako bi pomogli „vjernim hodočasnicima raštrkanim po cijelom svijetu da pronađu najdublji smisao svog života i svog postojanja.“ Virtualni križni put također je, kako je rekao „poruka nade u vremenu poput ovog koje živimo – vremenu poteškoća i patnji“.

Videozapisi će biti objavljivani svakog utorka i petka do 30. ožujka, a mogu se pronaći i na stranicama Kustodije Svete zemlje na društvenim mrežama, piše Aleteia.

T.M.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar