• FRANJO TOPIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HKD-a NAPREDAK
  • FRANJO TOPIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HKD-a NAPREDAK
  • FRANJO TOPIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HKD-a NAPREDAK
  • FRANJO TOPIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HKD-a NAPREDAK

FRANJO TOPIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HKD-a NAPREDAK

Zastupnici 63. Glavne Skupštine Hrvatskog kulturnog društva Napredak jednoglasno su na zasjedanju u Sarajevu proteklog vikenda za predsjednika ovog društva izabrali mons. prof. Franju Topića, koji je na ovoj dužnosti od obnove Napretka 1990. godine, te će kao ostali izabrani dužnosnici obnašati ovu dužnost iduće četiri godine.

Izabrani su i dopredsjednici i članovi ostalih upravnih tijela. Za dopredsjednike su izabrani dr. Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, dr. Pavle Mijović iz Sarajeva, mr. Nikola Čiča iz Tuzle, Filip Zloušić iz Beča, Tomislav Vrdoljak iz Knina.

U Središnju upravu iz Sarajeva su izabrani: Davor Arapović, Mario Nenadić, Josip Nikolić, mr. Josip Vajdner, mr. Vikica Vujica i Venka Zorić, kao i Ivana Barišić iz Ljubuškoga, Franjo Bratić iz Usore, fra Mirko Filipović iz Dervente, Vanja Gavran iz Zagreba, Josip Križanović iz Busovače i Miroslav Landeka iz Mostara.

Nadzorni odbor u iduće četiri godine činit će: Dragan Glavaš iz Jajca, Zoran Kupreškić iz Viteza, Josip Muselimović iz Mostara i Radoslav Tuka iz Sarajeva.

Tri člana Stegovnog suda su: mr. Luka Brković, Tomislav Martinović i Davorka Soldo, svi iz Sarajeva.

Zastupnici su usvojili sva izvješća o radu upravnih tijela, podružnica te sva financijska izvješća te su doneseni zaključci. Do konca godine Središnja uprava treba pripremiti strategiju rada Napretka i smjernice koje će raspraviti i usvojiti Skupština na proljeće sljedeće godine.

Na svečanom dijelu Skupštine sudjelovali su predstavnici javnog života, a među njima pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, dopredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, ministar kulture Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, dopredsjednik Kršćanskog radničkog pokreta iz Italije Piergiorgio Sciacqua i mnogi drugi.

Prof. Topić u svom je govoru kazao da je osnovni moto ovogodišnje Skupštine „Ostajte ovdje“. „Svi se moramo više založiti da ova zemlja bude zemlja u koju će se ljudi vraćati, a ne ići iz nje. Mi u Napretku pokazujemo svojim radom da se može, ali treba biti uporan i rezultati će biti vidljivi. „Nažalost, u BiH još nije uređen funkcionalan, pravedan i relativno jeftin državni sustav. Kad se uzme u obzir što smo sve preživjeli, dobro smo uopće i normalni i solidnije se živi, nego što bi se očekivalo sa svime ovim što smo preživjeli. Nekad bi bilo lagodnije i komotnije šutjeti, ali također ima situacija kad se ne smije šutjeti. Naši stavovi i sudovi o općim društvenim pitanjima imaju uporište prvenstveno, ne u mišljenju i nekim apstraktnim idejama, nego u ovim rezultatima, u broju podružnica i podorganizacija, u brojnom članstvu.“

Skupština je završila slavljenjem Mise zahvalnice u sarajevskoj katedrali koju je prevodio biskup Pero Sudar, te večerom na Trebeviću u Napretkovom domu.

PRESS SLUŽBA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar