FRATRI U TOLIŠKOM SAMOSTANU “OTJERALI” ŽUPANIJSKE VLASTODRŠCE (HDZ)

FRATRI U TOLIŠKOM SAMOSTANU “OTJERALI” ŽUPANIJSKE VLASTODRŠCE (HDZ)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Županiju Posavsku. Domaćini su joj bili Đuro Topić u svojstvu predsjednika županijskog HDZ-a BiH, premijer Marijan Klaić i predsjednik Skupštine Županije Posavske Joso Marković.

Predsjednica je županijskoj vlasti i javnosti poručila da treba puno više ulagati u razvoj poljoprivrede, gospodarstva, medicinske skrbi, školstvo i općenito u sve one preduvjete koji su neophodni da bi narod ostao živjeti u Županiji Posavskoj. Napomenula i da će se ljudi vratiti ako političari budu vršili svoje dužnosti na stvaranju uvjeta za zapošljavanje, rješavanje socijalnih pitanja, skrbi za djecu i budu stvarali pozitivniju i optimističniju društvenu klimu.

Posjetila je i duhovno središte ovog djela Posavine, samostan u Tolisi. Sa problemima i aktualnim stanjem upoznao ju je gvardijan Mario Jurić navevši kako su franjevci u ovaj dio bosanske Posavine došli krajem 18. i početkom 19. stoljeća. “Od tada franjevci preuzimaju brigu za ovaj kraj, a danas brinu za duhovne potrebe ovdašnjih Hrvata”, rekao je fra Jurić dodajući kako u župi Tolisi živi 6.800 vjernika dok je u posljednje četiri godine s tog područja iselilo najmanje 4.000 osoba.

STROGO CENZURIRANO IZVJEŠĆIVANJE REŽIMSKIH MEDIJA

Posjetu Predsjednice pratili su mediji kontrolirani od županijske vlasti koji su cenzurirali izjavu toliškog gvardijana o masovnom egzodusu Hrvata katolika iz Županije Posavske. Od javnosti su pokušali sakriti i, može se tako nazvati, incident pred toliškim samostanom.

Naime, u toliški samostan Predsjednicu je dopratila županijska vlast i kako su bili planirali, posjet je trebao okončati zajedničkom fotografijom županijske vlasti, fratara i Predsjednice.

Ali, fratarskim malo oštrim malo diplomatskim riječima županijskim moćnicima je poručeno da se maknu iz kadra, jer samostan pripada fratrima. Zbunjeni i zaprepašteni, jer ovo im se do sada nije dogodilo u samostanu, u koji su navikli dolaziti kao u svoju kuću, županijski moćnici su ustuknuli pred fratrima.

O tomu svjedoči fotografija koja je potom nastala a sa koje je “otjerana” županijska vlast.

Mnogi na samostan u Tolisi gledaju da je mjesto koje daje blagoslov politici HDZ-a BiH u Županiji Posavskoj. Poznata je uloga i utjecaj pojedinih fratara na sastavljanje županijskih vlada.

No, sada sve otvorenije kritiziraju županijsku vlast i hadezeovu politiku koja se odnarodila i čija je temeljna funkcija postalo zadovoljavanje interesa političkih moćnika i njihovog kruga ljudi.

/Izvor: www.hvoposavina.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar