Frustracije, podjele, svađe i nedostatak napretka

Frustracije, podjele, svađe i nedostatak napretka

Bosna i Hercegovina ni sljedeće godina neće ostvariti bitan napredak ni u političkom ni u ekonomskom smislu, a ključne reforme i dalje će biti odgađane, procijenio je u najnovijoj analizi Business Monitor International.

Naime, u analizi se upozoravan na izostanak strukturalnih reformi bitnih za europske integracije zemlje, kao i etničke podjele unutar zemlje, koje dovode do zastoja i nemogućnosti da zemlja krene naprijed, prenijele su Nezavisne novine.

''S vrlo malo znakova da bi moglo doći do radikalnih promjena, očekujemo da će BiH nastaviti životariti i narednih godina uz nastavak frustrirajućeg nedostatka toliko potrebnih reformi", ocijenili su u agenciji u dijelu izvještaja koji je dostupan javnosti.

Business Monitor International ističe kako je početkom 2013. započeo ekonomski oporavak, koji je zaustavljen zbog svibanjskih poplava, koje su izazvale velike štete na imovini i infrastrukturi.

Ocijenili su kako bi do nastavka ekonomskog oporavka moglo doći već početkom 2015. godine.

"Na proračunsku politiku zemlje i dalje će ključno utjecati Međunarodni monetarni fond kroz stand-by aranžmane za koje očekujemo da će se nastaviti i iza lipnja 2015. godine, ali će izvršenje proračuna idalje pratiti političke svađe", stoji u analizi.

Dodali su da će na dinamiku ekonomskog oporavka u 2015. najviše uticati tempo oporavka od poplava i kratkoročne posljedice na ekonomiju, te brzina formiranja vlasti na svim razinama, uzimajući u obzir negativna iskustva u proteklom mandatu od 2010. do 2014.

Ocijenili su da će deficit u 2015. godini biti čak 7,3 posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno za koliko su procijenili da će biti ukupan deficit za 2014. godinu.

Dodali su kako su smanjili rast BDP-a za 2014. godinu s prvobitnih dva posto na 0,2 posto zbog poplava koje su pogodile industrijski i prehrambeni sektor, što je dovelo do smanjenja izvoza i domaće potražnje.

"Smanjili smo i prosječnu inflaciju za 2014. godinu s 1,1 posto na 0,3 posto, jer su snažni deflacioni trendovi nastavljeni kroz cijelu 2014. godinu", navodi Business Monitor International i dodaje kako je procijenjeni deficit u 2013. iznosio 5,5 posto kao i da će se povećanje deficita nastaviti.

Inače, Business Monitor International , jedna od najuglednijih međunarodnih kompanija koja se bavi analizom i perspektivom u razvoju različitih zemalja, od ožujka ove godine se nalazi u vlasništvu jedne od dvije najveće američke rejting agencije Fitch, a njezini klijenti su polovina od 500 najuspješnijih svjetskih kompanija i njezini analitičari prisutni su u 160 zemalja svijeta.
bljesak.info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing