Gazde u Hercegovini smanjile plaće i za 700 KM?!

Gazde u Hercegovini smanjile plaće i za 700 KM?!

Neki gospodarski subjekti koji su sve vrijeme pandemije radili (pojedini čak i više nego što je uobičajeno) iskoristili su ovu situaciju i radnicima smanjili plaće za travanj od 150 do čak 700 KM, tvrdi bh izdanje Večernjeg lista.

Kako navodi Večernjak, određen broj trgovina, benzinskih crpki, pa čak i tvrtki koje se bave preradom, u Hercegovini je, pod izgovorom pandemije koronavirusa, umanjio plaće za prošli mjesec. ”Neki od radnika morali su potpisati da pristaju raditi za minimalnu plaću koja u FBiH iznosi nešto više od 400 KM, nekima je bez dodatnih objašnjenja, jednostavno, na račun uplaćen manji iznos”, stoji u tekstu. Dodaje se kako ima i onih poslodavaca koji radnicima koje su odjavili nude povratak na radno mjesto, ali pod uvjetom da im neko vrijeme ne uplaćuju doprinose.

”Naime, nude im rad ‘na crno’, i to za dio plaće koju su imali ranije. Budući da ti radnici određen broj mjeseci imaju pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje, poslodavci im nude da im uplate razliku do iznosa ranije plaće. Po svemu sudeći, inspekcije koje kontroliraju pravilnosti rada gospodarskih subjekata u idućem razdoblju imat će pune ruke posla”, navodi Večernjak. Inače, prema informacijama Porezne uprave Federacije BiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 5. svibnja po prebivalištu osiguranika iznosio je 507.607, dok je po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosio 507.846. ”Ako se uzme u obzir evidencija od 16. ožujka, koji se općenito uzima kao početak masovnih otpuštanja zbog izdanih naredbi o zatvaranju velikog broja biznisa (534.483), dolazimo do podatka da je u razdoblju pandemije u Federaciji BiH bez posla ostalo 26.876 radnika, međutim, stvarna brojka znatno je veća”, navodi Večernji list.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar