GDJE SU RANIJE ZAVRŠAVALI RAMSKI MILIJUNI?

GDJE SU RANIJE ZAVRŠAVALI RAMSKI MILIJUNI?

Gdje su ranije završavali svi ti novci do kojih je sada došla Općina Prozor-Rama? Sigurno je dvoje: da su postojali  i da nisu završavali u Rami. Ali gdje jesu? Nitko ne pokušava ni izbliza dati odgovor na to pitanje.

U četvrtak, 19. Prosinca 2019. godine  vijećnici Općinskog vijeća Prozor – Rama odlučivat će o Proračunu za 2020. godinu.  Prema Nacrtu to će biti najveći Proračun do sada  i to iz više razloga. Ima tu i prijenosa neutrošenih sredstava iz ove godine, i još malo kredita Europske investicijske banke.

Ipak, najveće povećanje dolazi opet kroz tužbe i ovrhe prema elektroprivrednim poduzećima. Riječ je o oko 6 milijuna KM  razlike u manje obračunatim naknadama tzv. obeštećenja plus očekujuća kamata od 2 milijuna za kašnjenje u plaćanju plus oko 4 milijuna komunalne naknade.  Riječ je o velikim novcima koji, kako rekosmo, dolaze tek nakon sudskih procesa dokazivanja tko je u pravu, pa i kroz ovrhe koje Općina pokreće za neplaćanje naknada.

U nedavnom intervjuu Radio Rami, općinski načelnik, dr. Jozo Ivančević, spominjući taj novac dobiven ranijih godina kroz sudske postupke postavio je zanimljivo pitanje: Gdje su ranije završavali svi ti novci? Jer, obvezu plaćanja elektroprivredna poduzeća  iz Mostara i Sarajeva imale su i ranijih godina. Znamo da su u  Ramu počela pristizati tek nakon velike sudske borbe Općine sa tim poduzećima, gdje je svoje presude donosio i općinski sud, i županijski sud, i Vrhovni sud FBiH i Ustavni sud FBiH. Prve tužbe pokrenute su 2013. godine i obuhvaćale su razdoblja od 2009. i kasnije. Sad znamo da je Načelnik Ivančević bio ne samo hrabar i odlučan, već i da je imao ispravan stav jer je bio uspješan u postizanju cilja. „Želimo samo ono što nam pripada, ništa više nas ne zanima“, često je naglašavao.

I vratimo se sad onom pitanju: Gdje su ranije završavali svi ti novci? Sigurno je dvoje: da su postojali  i da nisu završavali u Rami. Ali gdje jesu? Nitko ne pokušava ni izbliza dati odgovor na to pitanje.

Preostaje čekati da odgovor iznesu možda neki svjedoci tog vremena ili neki istraživač i dokumentarist provede kvalitetnu  analizu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar