GDJE ZA VIKEND? U Ramu pa na Zahum, podrazumijeva se! – ŠESTI DIO

GDJE ZA VIKEND? U Ramu pa na Zahum, podrazumijeva se! – ŠESTI DIO

Ovo je naše šesto putovanje Ramom. Ako vam se čini da bi moglo biti zanimljivo, nastavite čitati dalje. Nadamo se da su prethodna putovanja privukla barem malo vaše pozornosti, stoga nastavite putovati s nama i svakako posjetite ova mjesta koja smo do sada obišli, naravno, i ona koja ćemo tek zajedno na ovaj online način posjetiti.

U prethodnom putovanju posjetili smo Draševo i Jaklićku planinu, uspeli se na Idovac, a usputno svratili u prirodnu neobičnost Ledenicu. Vjerujemo da ste dodirnuli prošlost, osjetili dašak svježine, poželjeli s Idovca, najvišeg vrha Raduše „baciti“ pogled na udaljene horizonte.

Podsjetili smo se na prethodna putovanja. Idemo dalje na jedno sasvim obično, a opet tako neobično mjesto, Zahum. Samo ime mu govori da je to mjesto iza brijega, skriveno od bura, ugodno i pogodno za život, za dobar krumpir, mrkvu, luk, uzgoj ovaca, mjesto koje obronci Raduše skrivaju od raznih opasnih vjetrova. Mjesto koje mami i ponovno mu se vraćate. Zahum je savršena vikend destinacija, uz malo pješačenja i dobre domaće kuhiće, kao i neprocjenjivi pogled na Ramsko jezero.

Zahum je najzapadnije selo u Rami, uglavnom planina sela Rumboci, smješteno oko 4,5 km od sela Varvare s desne strane regionalne ceste R-418a Prozor – Mokronoge (Tomislavgrad) na tektonskom stepeničastom bloku planine Raduše iza Umne glave (1250 m) Zahum se nalazi između uzvisine Ravašnice i Debele glavice s prijevojem Zahumsko sedlo (1225 m) na zapadu, sa sjeverozapada, sjevera i sjeveroistoka Kicelj, Varda, Suvo klečje, Glavičice, Idovac, Nastinje, Prodojnica i Plišavica, a s juga uzvisine Oštra glavica (1126 m) Česan (1209 m) i Umna glava, na nadmorskoj visini između 1100 i 1255m.

Zahum je rodno mjesto ramske heroine Dive Grabovčeve o kojoj su spjevane pjesme, napisane priče, oslikane slike, izvedene brojne drame, snimljen dokumentarno-igrani film. U njenom rodnom Brainovu docu, Rumbočani su predvođeni župom i udrugom „Jelašac“ uz svekoliku potporu općine Prozor-Rama izgradili spomen kuću koju nazvaše „Divin dom“. To je replika autohtone ramske, odnosno stare bosanske kuće, s ognjištem i sobom. Ispred kuće je postavljena brončana skulptura razigrane djevojčice koji je izradio akademski kipar Ilija Skočibušić. Ovdje se Rumbočani i prijatelji okupljaju prvi svibnja.

 

Foto: Demonstracija tradicionalnog tetoviranja katolika u Rami

Foto: Brončana skulptura Ilije Skočibušića

Kod Divina Doma obvezno je fotografiranje. Od tuda krećemo dalje prema Umnoj glavi ili najpoznatijem ramskom vidikovcu, koji je upravo zbog toga što je najpoznatiji, dobio jednostavno naziv Vidikovac. Svega dva kilometra odavde nalazi se mjesto s kojeg pogled seže ne samo na Ramsko jezero nego na skoro cijelu Ramu. Sad kada bismo vam htjeli opisati ili dočarati kakav je to pogled nedostaje riječi. Taj pogled se ne opisuje, on se samo doživljava. Fotografije koje napravimo ovdje bit će dugo vremena istaknute fotografije naših društvenih mreža i statusa.

Foto: Svoju fotografiju na najpoznatijem ramskom vidikovcu uradila je i ekipa NOVE BH

Ovdje ljeti puše lagani povjetarac koji hladi, zimi bura koja tjera u potragu za zaklonom. Kada dođemo na ovo mjesto uvijek ostavljamo sve po strani, zastanemo i uživamo. Jednostavno zaboravimo na sve probleme, zaboravimo na koronavirus, ovdje samo osjećamo dodir visine. Osjećamo kao da je cijeli svijet pod našim nogama. Samo možemo tada zahvaliti Bogu za sve ono što nam je dao.

Foto: Zalasci na Ramskom jezeru gledano s Umne glave, spektakularni, nikad isti i nikad dosadni

Foto: Pogled s Umne glave u rano zimsko jutro ostavlja bez daha

Foto: Učenici Srednje škole Prozor na izletu

Odahnuli smo ovdje. Koliko god željeli ostati tu, dobro je krenuti dalje. Vraćamo se ponovno do Divina doma. Pravi ljubitelji uspona odavde se mogu uputiti na Idovac, vrh Raduše, o čemu smo već pisali u prethodnom članku.

Kada zatrebamo okrjepu, bilo nakon šetnje, bilo prije ili poslije uspona na Radušu, lako je pronalazimo. Pored uzgajivača ovaca na Zahumu koji će rado pripremiti janjetinu s ražnja sa svim domaćim prilozima, dobra hranu pronalazimo i u nedavno otvorenom restoranu „Zaum“.

Foto: Ramci još uvijek snažno drže do svoje narodne nošnje, posebno kad su u pitanju svečani događaji

Foto: U zimskom periodu Za(h)um postaje prava čarolija

Kako je nekada život ovdje izgledao lako ćemo saznati obilaskom sačuvanih autohtonih kuća. Kako danas izgleda život na Zahumu doživjet ćemo posjetimo li neke od uzgajivača ovaca.

Zahum je mjesto ljetnih rumbočkih stanova. Da se ovdje nekada intenzivno živjelo skoro cijele godine potvrđuje zgrada osnovne škole do četiri razreda. Kad su ljudi s ovih prostora pošli na rad u Njemačku obradiva zemlja je imala izuzetnu vrijednost. Građene su nove kuće, obnavljane su stare. Danas se grade nove i čuvaju autohtone. Čuvaju se ne samo kao spomen na prošlost nego kao okupljalište obitelji, prijatelja, planinara i turista koji rado prolaze ovim prostorima.

Kada nam dojadi užurbanost, opteretimo se svime i svačim, pravo mjesto za rasterećenje je Zahum. Ovdje kao da je vrijeme stalo. Izvor svoje energije i osvježenje na Zahumu traže ne samo oni koji su rođeni ovdje, nego i svi koji posjete Ramu.

Veliki grijeh propustom bi bio kada dođete u Ramu, a ne odete na Zahum i Umnu glavu te pogledate na Ramsko kotlinu. Nema boljeg mjesta za odmor od svakodnevice, od teških tema i vijesti. Ovdje se udiše tako ugodan zrak koji će odagnati sve viruse, a još kada probate ramsku rakiju sa suhim mesom, sirom ili pak pečenu janjetinu na ražnju ili ispod sača sa zaumskim krumpirom…



To je lijek koji liječi sve. Vraća snaga i udahnjuje duh povratka na ove prostore.

Foto: Stare narodne igre kao što je Kamena s ramena, uvijek imaju vjernu publiku

Posebno je dojmljivo dočekati večer na Vidikovcu, paljenje prvih svjetala oko jezera, što stvara poseban ugođaj. Ukoliko se tamo zadesite u vrijeme vedrog dana bez mjesečine, možete uživati u promatranju zviježđa. Zahum je tako zanimljiv i za astro-fotografe, jer ovo područje ima iznimno malo svjetlosnog zagađenja, stoga je pogled na zvijezde, pa i Mliječni put zagarantiran. Upravo je na lokalitetu Zahumskog vidikovca ekipa Ramskog Vjesnika snimila nedavnu astro atrakciju. Riječ je naravno o kometu C/2020 F3 promjera pet kilometara koji je otkrio svemirski teleskop Neowise, a kojeg će se moći opet vidjeti 8820. godine!

Foto: Komet C/2020 F3 koji je otkrio svemirski teleskop NEOWISE, snimljen 22. srpnja 2020.

Foto: Završetak dana na Zahumu

U slijedećem nastavku vodimo vas na Proslapsku planinu i Orašac. Vjerujemo da ćete i tada s nama proći ovim prostorom i nakon pregleda fotografija i videa, poželjeti doći ovdje.

DOBRO DOŠLI!

 

 

 

Ramski Vjesnik će rado odgovoriti na upite o detaljima pojedinih lokacija i drugih zanimljivosti ovog dijela Rame. Svoje upite možete poslati na e-mail: [email protected] ili nas pratiti na Facebook stranici te porukama poslati upit za sve dodatne informacije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar