Ovo su generali odgovorni za razaranje hrvatskih gradova: oni su zapovjedali avionima koji su raketirali Banske dvore, s brodova tukli po Splitu, granatirali Zadar i Šibenik…

Ovo su generali odgovorni za razaranje hrvatskih gradova: oni su zapovjedali avionima koji su raketirali Banske dvore, s brodova tukli po Splitu, granatirali Zadar i Šibenik…

Slobodna Dalmacija donosi zanimljivu priču o podnošenju prijave protiv visokih časnika Armije BiH Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske za zločine nad hrvatskim civilima i vojnim zarobljenicima tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba koje je odjeknulo je u BiH i  koje je izazvalo podijeljene reakcije.

Dok s bošnjake strane stižu negativne reakcije u stilu kako je ovo “kontra” za podizanje optužnice protiv visokih časnika HV-a i HVO-a iz Orašja, s hrvatske strane prijave su dočekane vrlo pozitivno jer brojni zločini nad Hrvatima počinjeni od strane Armije BiH tijekom krvavog hrvatsko-bošnjačkog sukoba već četvrt stoljeća čekaju pravni epilog, kaznu za zločince i pravdu za žrtve.

Istina, bilo je pojedinačnih slučajeva za pojedinačna ubojstva koja su i došla do Suda BiH, međutim, sustavnih istraga u kojima bi se utvrdila odgovornost ne samo izravnih počinitelja, već i nalogodavaca, nema.

Predsjednik Hvidre HVO-a Herceg BosneDragan Radić, pozdravljajući podnošenje prijava, ustvrdio je kako svi hrvatski branitelji u BiH očekuju da će se nešto konkretno dogoditi.

Bivši predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata Mirko Zelenika poraznim je ocijenio situaciju u kojoj Hrvati iz BiH u nepostojanju drugačije opcije moraju predavati kaznene prijave pred državnim odvjetništvom Hrvatske.
Zelenika u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ističe da je žalosno što se danas bošnjački vojni zapovjednici slobodno kreću:

– Oni ne bježe, već se smještaju u Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Vijeće ministara BiH i druge vladine institucije i tijela vlasti. Pritom pak žrtve, logoraši, bježe. To je nepojmljivo – upozorava Zelenika, navodeći kao primjer generala Selmu Ciktorića, aktualnog savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, protiv kojega su udruge u više navrata podnosile prijavu Tužiteljstvu BiH.

Ne treba strahovati da će ga netko uhititi, dok s druge strane njegov kolega general HV-a i HVO-aZlatan Mijo Jelić mora bježati iz svoje države koju je branio.

– Kao bivši predsjednik udruge čiji je cilj bio suradnja s pravosudnim institucijama u cilju kaznenog progona osoba odgovornih za zločine, izražavam ogorčenje i zaprepaštenje kako se ne učini nešto da se toj pravosudnoj mafiji koja vlada u našem pravosuđu stane u kraj i zbog čega mi moramo tražiti rješenje u drugoj državi – upozorio je Zelenika.

– Treba podnijeti kaznene prijave i protiv tužitelja koji opstruiraju istrage za predmete za koje imaju dovoljno informacija. Do sada se jednome dijelu bh-javnosti generale Armije BiH predstavljalo herojima unatoč optužnicama, a hrvatske unaprijed proglašavalo zločincima. Sada ćemo vidjeti hoće li se nakon ovog slučaja, pa makar i s 25 godina zakašnjenja, ta kriva optika mijenjati – istaknuo je Zelenika.

Predstavnici hrvatskih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata u BiH dostavile su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznene prijave u kojima su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe.
Na popisu se nalaze: general Sefer Halilović, agent KOS-a, sudjelovao je u ratu protiv Hrvatske, kasnije bio načelnik u Armiji BiH, Mirsad Bezdrob zvani Kan, sudjelovao je u agresiji na području Zadra i Benkovca.

Mevludin Bešić, sudjelovao je u razaranju Vukovara u zračnim operacijama, Avdo Tulek zapovjednik je zrakoplovne baze u Bihaću s koje su poletjeli zrakoplovi i bombardirali Banske dvore, general Nedžad Ajnadžić sudjelovao je u razaranju Vukovara, Mirsad Ćatić zvani Čuperak planirao je i realizirao topničke napade na Zadar, Asad Paldum sudjelovao je u napadima na Vukovar.

General Sead Delić sudionik je agresije na Hrvatsku na području Varaždina, gdje je odlikovan ordenom za hrabrost na strani JNA, Sulejman Tabaković zvani Tetak sudionik je agresije Kninskog korpusa na Kupres, pukovnik Nedeljko Veraja sudionik je napada na području Maslenice, general Sakib Mahmuljin jedan je od tvoraca mudžahedinskih postrojbi u BiH, brigadir Ramiz Dugalić sudionik je u mornaričkom granatiranju Zadra, Šibenika i Splita.

Pukovnik Šerif Patković, zapovjednik 7. muslimanske brigade, izvršitelj je zločina u Dusini, general Atif Dudaković “istaknuo” se u uništavanju Zadra, pukovnik Hamdija Abdić egzekutor je ubojstva generala Vlade Šantića u Bihaću, brigadir Mirsad Sejdić sudionik je agresije na Hrvatsku sa zrakoplovne baze Željava kod Bihaća, Rizvo Behram sudjelovao je u topničkim razaranjima Vukovara i Osijeka.

General Selmo Cikotić odgovoran je za nestanak hrvatskih intelektualaca u Bugojnu, Muhamed Ćurić odgovoran je za protjerivanje Hrvata iz travničkog kraja, Makar Anđelko sudionik je agresije na Hrvatsku, Nahid Mehić sudionik je agresije na Hrvatsku, Esad Ramić zapovjedio je ubojstava civila, žena i djece na teritoriji općine Konjic, pukovnik Nezim ef. Halilović odgovoran je za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu.

Dr. Safet Ćibo odgovoran je za ubojstva i mučenja hrvatskih zarobljenika, Zejnil Delalić višestruki je inicijator sukoba Muslimana i Hrvata na području Konjica i Jablanice, Jasmin Guska odgovoran je za višestruka ubojstva u Bradini kod Konjica, Enver Buza jedan je od odgovornih za masakr u selu Uzdol.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar