Genije ili luđak? Znanstvenik namjerno stvorio smrtonosni virus gripe!

Genije ili luđak? Znanstvenik namjerno stvorio smrtonosni virus gripe!

Kontroverzni znanstvenik Yshihiro Kawaoka sa Sveučilišta Wisconsin-Madison proveo je provokativno istraživanje u kojem je viruse gripe napravio još više zaraznima, a upravo je dovršio svoj najopasniji eksperiment dosad, u kojem je namjerno stvorio soj gripe koji bi mogao u potpunosti zaobići ljudski imunološki sustav.

On je genetski manipulirao virus H1N1 gripe iz 2009. godine, kako bi novostvoreni virus mogao izbjeći antitjela ljudskog imunološkog sustava i na taj način ostaviti čovječanstvo bez obrane u slučaju da taj virus slučajno izađe iz laboratorija.

Kawaoka je za cilj imao vidjeti može li se virus H1N1 vratiti u predpandemijsko stanje, kako bi se mogle promatrati genetske promjene koje su se dogodile. Njegova studija još nije objavljena,, a Kawaoka je za Independent rekao da je ona spremna za predaju na provjeru jednom znanstvenom časopisu. Znanstvenici koji su upoznati s tom studijom prestravljeni su zbog mogućih posljedica.

"Kroz selekciju virusa koji izbjegavaju imunološki sustav u laboratoriju pod odgovarajućim karantenskim uvjetima, uspjeli smo identificirati ključna područja koja bi omogućila virusu H1N1 da izbjegne imunološki sustav čovjeka", rekao je Kawaoka i dodao kako da njegova studija ima relevantnost u odnosu na procese koji se događaju u prirodnim uvjetima.

"On je uzeo pandemijski virus iz 2009. i odabrao sojeve koje antitjela u čovjekovom imunološkom sustavu nisu neutralizirala. Ponovio je to nekoliko puta, sve dok nije dobio najjači sojo tog virusa. U osnovi je stvorio pandemijski soj, koji je sad otporan na cjepivo. Sve što je prije radio bilo je opasno, no ovo je još luđe", istaknuo je jedan znanstvenik koji je nazočio kawaokinoj prezentaciji te studije na jednom zatvorenom znanstvenom sastanku ranije 2014. godine.

Ima i onih koji ne vide problem u produbljivanju razumjevanja smrtonosnog virusa poput H1N1.
"Rad je osmišljen tako da prepozna potencijalne kružeće sojeve i da vodi proces odabira sojeva koji bi se koristili za iduće cjepivo… Komisija je ocjenila zadovoljavajućim mjere biozaštite te da se istraživanje može provesti. Ne brine me razina biosigurnosti tijekom provođenja ovih eksperimenata", istaknula je Rebecca Moritz, koja je nadležna za nadzor rada na selektivnim zarazama poput virusa gripe na ranije spomenutom sveučilištu.

Kawaoka ističe da je rezultate svoje studije predočio i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te da su bili vrlo dobro prihvaćeni.

Cilj tog istraživanja zapravo je razumjeti "korist i funkciju" te što je genetski potrebno da virus postane još zarazniji ili smrtonosniji.

Među znanstvenicima vlada velika podjela oko ove studije i sličnih studija. Neki stručnjaci za gripe ih podržavaju, pod uvjetom da se provode u oštro reguliranim i kontroliranim uvjetima. Drugi, uglavnom stručnjaci za zarazne bolesti izvan zajednice koja proučava gripe, strastveno se bore protiv provođenja takvih eksperimenata, tvrdeći da su rizici slučajnog (ili namjernog) puštanja te izazivanja pandemije, preveliki da bi se opravdala bilo kakva praktičnost i prednosti provođenja takvih eksperimenata.

Izvor: dnevnik.hr
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar