GLASOVI U HNŽ: Sve miriše na novu-staru koalicijsku vladu, u Skupštinu ulaze 90-ka, SDP, Republikanci…

GLASOVI U HNŽ: Sve miriše na novu-staru koalicijsku vladu, u Skupštinu ulaze 90-ka, SDP, Republikanci…

Objavljeni su podaci za županijske skupštine, a u hercegovačkim dominiraju stranke koje su i dosad činile vladajuću većinu ili koaliciju ovisno o županiji.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji najviše glasova osvojio je HDZ (28.832), a slijedi ih koalicijski partner, odnosno Stranka demokratske akcije sa 17.101 glasom. Na trećem mjestu je HDZ 1990 S 9.214 glasova, iza njih su SDP s 8.307 glasova te HRS s 5.919 glasova.

HDZ-ovu liste s najviše glasova predvode nositelj Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Josip Grbavac, no velika je koncetracija kandidata koji su imali od 1500 do 2500 glasova.

Stranku demokratske akcije (SDA) predvodi Irma Memidžan s 4.195 glasova, a slijede ju Džafer Alić, Salmir Kaplan, Nedžad Maksumić, ali da se primijetiti kako imaju značajno manji broj preferencijalnih glasova za razliku od HDZ-a, što posljedica ukupnog stranačkog rezultata na županijskoj razini.

HDZ 1990 koji u Mostaru nema niti jednog vijećnika u Gradu Mostaru osvojit će zastupnička mjesta u Skupštini HNŽ-a. Najviše glasova imao je Ivan Odak koji je već skupštinski zastupnik, a slijede ga Danijela Mišura, Zoran Petrić i Tomislav Markešić.

SDP će opet biti parlamentarna stranka u skupštini HNŽ-a. Nositelj liste Ismet Lulić osvojio je najveći broj glasova, odnosno 2.138 glasova, a iza njega su Vesna Saradžiž s 1.470 te Arman Zalihić s 1.305 glasova. Iako je rano govoriti o podjeli zastupničkih mandata, no Arman Zalihić bi mogao poziciju gradskog vijećnika zamijeniti onom skupštinskog zastupnika.

Ispred Hrvatske republikanske stranke najviše glasova osvojila je nositeljica liste Vesna Šunjić koja bi, kao i njezin kolega iz gradskog vijeća Zalihić, trebala preseliti u klupe županijske skupštine. Iza nje najviše glasova su imali Čapljinci Mirko Vasilj, Pero Previšić i Sandro Jurković.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je obrađeno 307 biračkih mjesta odnosno 87,71%, preko 5 tisuća glasačkih listića je bilo nevažećih, a pravo glasa imalo 196.119 građana.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing