Globalni rast ekonomije predvode Kina i SAD, eurozona bolna točka

Globalni rast ekonomije predvode Kina i SAD, eurozona bolna točka

U 2015. godini, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, očekuje se oporavak i rast globalne ekonomije od 3,8 posto, usporedbi s prošlogodišnjih 3,3 posto, a svjetski analitičari procjenjuju da će globalni rast predvoditi Kina i SAD, dok će eurozona ponovo postati bolna točka svjetskog gospodarstva s minimalnim rastom od 0,8 posto.

Kinesko gospodarstvo će u ovoj godini usporiti rast s prošlogodišnjih 7,3 na 7,1 posto, jer će se okrenuti većoj unutrašnjoj potrošnji, na uštrb investicija, dok je Japan skliznuo u recesiju i prognoze u 2015. su da će opravak BDP-a biti najviše 0,8 posto, smatraju analitičari navodi AP.

Jedan od razloga za očekivani oporavak globalne privrede je niska cijena nafte, koja je prepolovljena od ljeta prošle godine, tako da analitičari očekuju da će se ona zadržati na tom nivou i u 2015. i potaknuti rast u većini zemalja, jer će potrošači moći više novca da izdvoje za druge stvari, dok za kompanije to znači manje troškove poslovanja.

Niska cijena nafte mogla bi pomoći ekonomijama EU i Japana da održe minimalni rast BDP-a.

Prema procjeni analitičara Ekonomist magazina, Kina je i dalje najveći neto izvoznik direktnih stranih investicija u svijetu i njen juan bi mogao da se pridruži klubu izabranih zemalja koje pretendiraju da budu vlasnici svjetske rezervne valute.

Usporavanje kineskog gospodarstva, prema ocjenama svjetskih analitičara, mogao bi da utječe na ostatak svijeta dvojako: prvo, izvoz u Kinu bi oslabio i to bi uticalo na zemlje kao što su Njemačka, jer bi opala tražnja za alatnim mašinama neophodnih za industrijsku ekspanziju Kine i za sirovinama poput onih iz Australije.
Usporavanje kineskog gospodarstva u 2015. ujedinit će proizvođače nafte da održe nisku cijenu "crnog" zlata u ovoj godini.

Drugo, prema očekivanjima analitičara, Kina će izvoziti deflaciju u ostatak svijeta, jer cijene robe iz Kine već padaju i taj trend će se nastaviti.

SAD i Europa će biti preplavljene jeftinom kineskom robom i to u slučaju eurozone, može dovesti do deflacije.

Analitičari investicione banke JP Morgan Chase i IHS Global Insighta, smatraju da će SAD u 2015. imati najveći rast u protekloj deceniji od 3,1 posto.

Ubrzanje rasta američke privrede je ključni razlog zašto analitičari očekuju da globalna ekonomija raste brže, na oko tri posto, u odnosu na 2,5 posto u 2014. godini.

S tom prognozom suglasan je i MMF.

U ovoj godini očekuje se jačanje tržišta nekretnina u SAD i poslovnih investicija i na tome analitičari zasnivaju svoje prognoze za oporavak američkog gospodarstva.

Analitičari, međutim, upozoravaju da će Federalne rezerve, vjerojatno, podići baznu kamatnu stopu na dolar, koja je prvi put u proteklih šest godina blizu nule.

Japan, treća po veličini ekonomija svijeta, kako se očekuje, mogla bi da raste skromnih 0,8 posto, prema procjenama OECD-a i MMF-a i to predstavlja pad s 0,9 posto koliko se prognozira da će biti na kraju 2014. uz podsjećanje na značajnih 1,54 posto u 2013.

Japan je izgubio svoj zamah rasta, još u travnju 2014. nakon što je premijer Shinzo Abe uveo porez na potrošnju, a drugo povećanje tog poreza, koje je zakazano za listopad 2015. godine, premijer Abe možda će odložiti, prenosi časopis BusinessWeek.

Kao i Kina, Indija je klasificirana kao "ekonomija u nastajanju" od strane OECD-a, a očekuje se da njena ekonomija raste robustnih 6,4 i 6.6 posto, prema procjenama MMF-a i OECD-a, u 2015. godini, što je značajni porast u odnosu na 5,6 posto u 2014.
MMF procjenjuje da će narednih godina u Indiji rasti izvoz i investicije.

Njemački Deutsche Welle prenosi procjene europskih analitičara da će eurozona ponovo postati bolna točka svjetskog gospodarstva, jer se u 2015. predviđa minimalan gospodarski rast od svega 0,8 posto.

Bitka Europske središnje banke (ECB) protiv deflacije nastavit će se i u 2015. godini, u okruženju gdje se očekuje minimalni rast gospodarstva, niska cijena nafte na svjetskom tržištu i u atmosferu općeg nedostatka inflatornih pritisaka.

Prema prognozi Bundes banke, njemačko gospodarstvo će 2015. godine imati rast od samo jednog procenta.
Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar