Glumac Emir Hadžihafisbegović u središtu afere

Glumac Emir Hadžihafisbegović u središtu afere

Nakon što ga je, sada ga već bivši moćnik SDA, Asim Sarajlić, u famoznom snimljenom razgovoru spomenuo kao “Glumca” koji će zaposliti suprugu jednog drugog kadra SDA, u Ministarstvu kulture i sporta gdje već je viđen kao budući ministar, no vrh SDA je odlučio da to ne dopusti i pronašao je novo rješenje.

Emir Hadžihafizbegović je uoči izbora u novu Vladu Županije bio u centru nekoliko skandala, poput neumjerenog pijančevanja uz orkestar Crne Mambe u jednom sarajevskim lokalu (plaćeno novcem Kamernog teatra 55, gdje je on direktor), ili “otkrića” da je u Engleskoj na komičan način dobio titulu Lorda. Na vijest da Emir Hadžifabizbegović neće biti ministar, odahnuli su i novinari koji su posljednjih godina bili česte žrtve njegovog agresivnog, primitivnog vrijeđanja i ponižavanja.

Izdvojiti ćemo dva najteža primjera: prvi kada je napao novinara TV N1, sada O kanala, nakon pitanja o utrošku sredstava iz Fonda za kinematografiju Federacije BiH, u kome je Hadžihafizbegović član Upravnog odbora. Evo kako je on reagirao, pa kasnije, kada je vidio da je pretjerao tražio od menadžmenta ove televizije da razgovor ne emitiraju, što je i učinjeno.

Na isti primitivni način nesuđeni ministar kulture prije godinu i pol “odgovorio” je na pitanje novinara Source portala Alena Avdića, a taj je skandal i emitiran javno. Inače, tijekom mandata Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Federacije BiH, u kojem pored Glumca sjede i Milan Trivić, te predsjednik Ivo Čolak, podijeljeno je 3 milijuna KM filmovima koji nikada nisu snimljeni, niti su producentski kuće vratile novac kojeg su dobile.

Asim Sarajlić je u snimljenom razgovoru koji je šokirao javnost rekao i da mu je „Glumac dužan” i da će zbog tog duga poslušati sve što on od njega bude tražio. Čime je Sarajlić, odnosno SDA čiji je donedavno bio šef kadrovske komisije, zadužila slavnog glumca. Pa, mnogim stvarima i ustupcima, sinekurama koje mu je davala zadnjih 20-ak godina, pored ostalih i funkcijom ministra kulture Kantona koju je već obavljao prije desetak godina. Posljednji “dug” koji je napravio prema SDA, čiji je i član Predsjedništva, Glumac je imao u vidu zapošljavanja sina u uredu Šefika Džaferovića bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Mlađi Hadžihafizbegović je prije toga radio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar