GODINAMA SMO GLAVNA RUTA PRIJEVOZA DROGA: SIPA u tri mjeseca zaplijenila više od 800 kilograma marihuane i skanka

GODINAMA SMO GLAVNA RUTA PRIJEVOZA DROGA: SIPA u tri mjeseca zaplijenila više od 800 kilograma marihuane i skanka

Od listopada prošle godine do danas, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su više od 800 kilograma marihuane i skanka u tri odvojene akcije te su spriječili da na ilegalnim tržištima završi droga vrijednosti više milijuna maraka. Za razliku od prethodne godine, zaplijenjena je i manja količina kokaina.

U posljednjoj akciji SIPA-e koja je provedena pod nadzorom Tužiteljstva BiH, koja je provedena na području Gornjeg Vakufa 26. siječnja, u jednom poduzeću je zaplijenjeno 400 kilograma skanka, a uhićena je jedna osoba, odnosno vlasnik. Vrijednost na ilegalnom tržištu se procjenjuje na oko dva milijuna maraka. Krajem studenog prošle godine u akciji A1 pripadnici SIPA-e su u suradnji sa službenicima Granične policije i Uprave za neizravno oporezivanje na području Trebinja otkrili 100 kilograma marihuane. Droga je otkrivena u kamionu kojim je upravljao državljanin Crne Gore. Vrijednost ove droge na ilegalnom tržištu je oko 300 tisuća maraka, prenosi Klix.

Samo mjesec prije ove akcije, pripadnici SIPA-e proveli su akciju kodnog naziva “Tebra” u okviru koje je na području Čapljine pronađeno 300 kilograma skanka. Vrijednost ove droge na ilegalnom tržištu iznosi četiri milijuna maraka. Prema izvješću EUROPOL-a, BiH je već godinama glavna ruta za prijevoz droga prema zapadnom tržištu. U izvještajima je naglasak na kokain, ali se spominje i heroin. Ipak, kokain se otkriva u najmanjim ili skoro nikakvim količinama. Tako SIPA do rujna 2019. nije oduzela ni gram kokaina, a veći plijen nisu imale ni druge agencije.

SIPA je u Mostaru 29. siječnja pronašla 85 vrećica kokaina, u okviru akcije kodnog naziva “Buna”. Akciju su proveli po nalogu Županijskog suda u Mostaru. Gram kokaina na ilegalnom tržištu košta oko 146 maraka. U listopadu prošle godine službenici Policijske uprave Banja Luka uhitili su jednu osobu kod koje je pronađeno 120 grama kokaina. Prema podacima Granične policije u prošloj godini je oduzeto 201,6 grama heroina, 24,01 grama speeda i 13,45 grama kokaina. I dalje se zapljenjuje najviše marihuana, a pripadnici Županijskih MUP-ova u okviru akcija otkrivaju i laboratorije za uzgoj ove droge.

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije uhitili su početkom siječnja dvije osobe kod kojih su pronađeni oružje i droga, među kojom je i heroin.

Najveću zapljenu heroina imali su službenici Uprave za neizravno oporezivanje koji su detaljnim pregledom pošiljke u Zenici 19. srpnja 2017. godine pronašli 82 kilograma ove droge vrijednosti oko 12 milijuna maraka. Istragu vodi Tužiteljstvo BiH, a rezultati nikada nisu priopćeni u javnost. Nije riješen ni slučaj 65 kilograma marihuane koja je pronađena u kombiju na autouputu kod Banje Luke u svibnju prošle godine, kao ni slučaj iz listopada 2013. godine kada su pripadnici MUP-a RS-a na području Laktaša zaplijenili više od tone skanka vrijednosti nekoliko milijuna maraka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar