Godišnje iseli oko 14 tisuća katolika, strancima prošle godine skoro četiri tisuće radnih dozvola

Godišnje iseli oko 14 tisuća katolika, strancima prošle godine skoro četiri tisuće radnih dozvola

Dok iz Bosne i Hercegovine brojni iseljavaju te trbuhom za kruhom svoju životnu sreću traže u zemljama Zapadne Europe, u državu nam pristiže sve više stranaca. Iako još nitko ne barata preciznim podacima zabrinjavajućeg iseljavanja, prema podacima Katoličke crkve samo prošle godine oko 14 tisuća uglavnom mlađih katolika iselilo je iz Bosne i Hercegovine.

Dok su pakirali kofere i opraštali se od najdražih u to vrijeme izdato je skoro 4 tisuće radnih dozvola strancima

Ukupno izdatih važećih radnih dozvola u Bosni i Hercegovini u 2022. godini je 3.780 i to 1.645 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 2.135 radnih dozvola izdatih ovisno o utvrđenoj kvoti. Od ukupno izdatih važećih radnih dozvola 409 radnih dozvole je izdato ženama, a 3.371 muškarcima. U Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno je izdato 2.076 važećih radnih dozvola od čega 782 koje se računaju u kvotu i 1.294 izdate ovisno o utvrđenoj kvoti, u Republici Srpskoj ukupno je izdato 1.447 važećih radnih dozvola i to 829 koje se računaju u kvotu i 618 izdatih ovisno o utvrđenoj kvoti, a u Brčko Distriktu BiH ukupno je izdato 257 važećih radnih dozvola, 34 koje se računaju u kvotu i 223 izdate ovisno o utvrđenoj kvoti”, istaknuo je za hercegovina.info Boris Pupić iz  Agencije za rad i zapošljavanje.

Broj stranih radnika najviše se manifestira u području turizma, a u našem jedinom gradu na moru trenutačno radi preko 200 stranaca

“Općina Neum je u nadležnosti TC Mostar Službe za poslove sa strancima te s tim u vezi, tijekom 2022. godine odobren / produžen privremeni boravak po osnovu rada s radnom dozvolom imalo je 209 stranih državljana dok je za isto razdoblje odobren / produžen privremeni boravak po osnovu rada bez radne dozvole imalo 72 strana državljanina, od kojih je najveći broj iz Turske, Hrvatske, Srbije, Italije i Nepala”, odgovorili su za naš portal iz Službe za poslove sa strancima (SPS).

Turistička sezona u Neumu uveliko je počela, a ako je suditi po predsezoni i popunjenosti za Uskrs, u špici sezone tražit će se krevet više. Iako ugostitelji moraju biti zadovoljni s rezervacijama i brojem turista, ni oni nisu ostali imuni na aktualne trendove s nedostatkom radne snage, a neki od njih spas vide u dalekoj Aziji, odnosno području Nepala Filipina.

Tomislav Lovrić, vlasnik hotela ‘Marea‘ koji je otvoren prije nekoliko godina tvrdi da zaposlene nastoji bazirati u lokalnoj zajednici, ali i svjestan je da će sve teže biti očuvati takvo stanje bez obzira što sada zapošljava 70 domaćih radnika

Za hercegovina.info podijelio je iskustvo zapošljavanja stranih radnika, u njegovom slučaju konkretno 10-ak spremačica i sobarica iz Nepala

“Ti nađeš agenta koji ima agenta u Nepalu, Filipnima ili Indiji te tamo izabere 10 ljudi koji su voljni raditi kod nas ovdje i onda se kreće u realizaciju dokumentacije, ugovora i druge potrebne papirologije. Na njih 10 što pokušavam dovesti u Neum ja sam, iskreno, potrošio na svakog ponaosob tisuću maraka i ja još uvijek ne znam na čemu sam jer oni u svakom trenutku mogu reći da neće doći u Bosnu i Hercegovinu raditi“, ističe Lovrić da se radi o zapošljavanju velikog rizika, odnosno da je lutrija s onim što može dobiti.

Cijela procedura zapošljavanja podsjeća na borbe koje su vodili radnici iz naše države ukoliko su nekad ranije htjeli raditi u Njemačkoj ili susjednoj Hrvatskoj, no Tomislav Lovrić nije odustao od radnika iz Nepala unatoč činjenici što je zapeo u birokratskom klupku gdje ne može puno ni naprijed ni nazad.

Sve ide od općinske do federalne razine. Prve papire skupljam u lokalnoj jedinici Službe za zapošljavanje, pa se onda odavde šalje za Mostar, a na kraju sve mora završiti u Sarajevu. Iz Sarajeva se mora vratiti u županijsku Službu za zapošljavanje koja bi trebala izdati radnu dozvolu“, objašnjava nam ugrubo proceduru koja je potrebna da bi zaposlio radnika s Dalekog istoka.

Iako je ishodovao radne adne dozvole za svoje (ne)suđene Nepalce, još uvijek je na čekanju

“Ja sam zapravo dobio radne dozvole za radnike, a onda sam morao poslati pozivna pisma s razine tvrtke koja se šalju u njihova veleposlanstva, a onda se trebaju poslati pozivna pisma iz Ureda za strance u Mostaru, a tu je provjera za jednog čovjeka mjesec dana“, nastavlja.

Vlasnika hotela smo pitali je li stvarno mit da u državi rekordne nezaposlenosti ne može pronaći sobarice ili spremačice.

“To je najveći problem, evo vidite i u Hrvatskoj isto. One tamo imaju oko 1000 eura plaću, kod nas je 600-700 eura otprilike i ovo malo što imamo po Neumu odu u susjednu Hrvatsku zbog tih 300-400 eura razlike, a mi to još uvijek ne možemo priuštiti u Neumu. Možemo računati na studente kao radnu snagu, ali treba imati na umu da su oni slobodni tri mjeseca od lipnja do rujna, a nama su skoro najpotrebniji radnici u predsezoni i nakon sezone”, zaključio je Tomislav Lovrić.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing