Godišnjica ubojstva osmero djece u Vitezu

Godišnjica ubojstva osmero djece u Vitezu

Na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti. Njih je pogodila granata koja je došla s položaja koji je držala Armija RBiH, s obzirom na to da na tom području nije bilo hrvatsko-srpskih sukoba.
Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao
Na mjestu nesreće poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Priča o viteškoj djeci prošle godine je dobila veću pozornost javnosti kada se po prvi put masovno obilježila godišnjica njihove smrti. U mnogim gradovima i mjestima diljem BiH, Hrvatske, Europe, SAD-a… u 20 sati večeras će biti zapaljene svijeće i položene bijele ruže u spomen na stradanje ove djece.
U 18, sati na spomen obilježju Osmica biti će služena sveta misa za poginulu djecu. Taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.). Iza organizacije prisjećanja na ubijenu vitešku djecu stoji neformalna skupina aktivista, pretežno bosansko-hercegovačkih Hrvata, iz BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing