Gorivo ponovo poskupljuje

Gorivo ponovo poskupljuje

Nakon ovog, drugog poskupljenja goriva u posljednjih petnaestak dana, litar dizela u Federaciji BiH trebao bi u prosjeku iznositi oko 2,10 KM, a benzina oko dvije marke.
 

U Federaciji BiH gorivo će ponovo poskupjeti za pet feninga, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva trgovine. Ovaj tjedan dobili su desetak zahtjeva za povećanje cijena, pa su korekcije moguće početkom tjedna, kada u Ministarstvu očekuju da bi i ostali distributeri mogli poslati zahtjeve.

Nakon ovog, drugog poskupljenja goriva u posljednjih petnaestak dana, litar dizela u Federaciji BiH trebao bi u prosjeku iznositi oko 2,10 KM, a benzina oko dvije marke. Dok u FBiH najavljuju poskupljenja, nitko od nadležnih ne reagira. Građani kažu da se u BiH, u odnosu na kretanja na svjetskom tržištu, cijene spuštaju nakon nekoliko mjeseci zakašnjenja, dok na poskupljenja treba čekati dvije do tri tjedna. Osim toga, nisu zadovoljni ni trenutnom cijenom goriva, koja je povećana samo u BiH, piše Avaz.

Drugi tjedan zaredom padaju cijene goriva u Hrvatskoj. Nevjerojatno pojeftinjenje od čak 39 lipa zabilježeno je po litru autoplina, dok je litar eurosupera 95 jeftiniji za sedam lipa. Također, litar eurodizela u utorak je pojeftinio između 10 i 12 lipa, ovisno o tvrtki. U posljednjih mjesec cijena sirove nafte na svjetskim tržištima pala je za 10,41 posto. Unatoč ovim činjenicama, iz resornog ministarstva pojašnjavaju kako kretanje cijena nafte na globalnoj razini ne mora automatski značiti promjenu cijena na lokalnom tržištu, zbog toga što je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar