Gostovanje književnika Josipa Mlakića u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”

Gostovanje književnika Josipa Mlakića u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”

Gost emisije Nedjeljom u 2 na Hrvatskoj radio televiziji bio je pisac Josip Mlakić iz Uskoplja, dobitnik nagrade Mirko Kovač za roman godine, prenio je HRT.

Josip Mlakić živi dva života. Jedan uspješnog strojarskog inženjera, drugi vrlo uspješnog, nagrađivanog književnika. Puno je lakše, kaže, “prešaltati se s posla koji nema veze s književnošću u književnost, nego njegovim kolegama koji su se bavili novinarstvom, a u slobodno vrijeme su bili književnici”.

Oduvijek u slobodno vrijeme čita i piše, ali njegova prva ljubav je matematika. I zato je upisao strojarstvo. Još na studiju napisao je jedan roman. Pisanje je za njega, kaže, jedno od najljepših utočišta. Ne počinje pisati dok nema kompletnu konstrukciju romana, otkrio je voditelju Aleksandru Stankoviću.

Ne voli govoriti o ratu, proveo ga je u srednjoj Bosni. Bilo je, kaže, žestoko i to je iza njega. Što je imao reći o ratu rekao je u svojim knjigama, iako nije pisao prema stvarnim događajima jer mu nitko ne bi vjerovao.

”Unatoč tom ratu o kojem sam rekao da je bio žestok, ovdje je nakon rata uspostavljen dobar odnos i kada bi ova zemlja bila uređena po uzoru na ovaj grad onda bi to bila normalna zemlja”, kaže Mlakić.

Napisao je 15 romana i 4 zbirke priča. Većinu od pol 6 do 7 ujutro. Dobio je nagradu Vladimir Nazor, dvije za najbolji krimić, VBZ-ovu za neobjavljeni roman. Prema njegovu romanu “Živi i mrtvi” Kristijan Milić režirao je film, koji je osvojio osam Zlatnih arena.

Posljednja u nizu koju je osvojio nagrada je “Mirko Kovač”. Tvrtka u kojoj je radio na kraju je propala. Kako? Možda ćemo čitati u jednom od romana. Mlakić je na burzi. Cijeli kraj je, zaključuje, postao čekaonica za odlazak na zapad.

 

Pročitajte više na HRT.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar