Gotova diskriminacija: Švicarska otvara tržište rada Hrvatima

Gotova diskriminacija: Švicarska otvara tržište rada Hrvatima

U Bruxellesu je potpisan protokol kojim se sporazum o slobodi kretanja između Švicarske i Europske unije proširuje i na Hrvatsku.

Time je završeno gotovo dvogodišnje odgađanje i pregovaranje Švicarske i Hrvatske o jednakim pravima hrvatskih radnika u Švicarskoj kao što ih imaju i druge zemlje članice Europske unije. Ovim potpisom Švicarska se obvezuje da će postupno otvarati svoje tržište rada i radnicima iz Hrvatske.

Švicarska je bila obvezna potpisati protokol otkako je Hrvatska postala članica EU-a, no odbila je to učiniti nakon referenduma u veljači 2014. na kojem su Švicarci glasovali za uvođenje kvota radnicima iz Europske unije.

Zbog diskriminiranog položaja u kojem se Hrvatska našla, Europska komisija stala je u zaštitu naše zemlje te zaprijetila Švicarskoj da će joj uskratiti pristup nekim europskim programima financiranja.

Diplomatski izvori kažu kako je švicarskoj strani bilo u interesu da ovaj događaj ne dobije veliku medijsku pozornost kako bi se izazvalo što manje bure u javnosti. Protokol još treba ratificirati švicarski savezni parlament.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar