Grad Livno potiče proizvodnju meda kroz projekt “Održivo pčelarstvo” vrijedan 130.000 KM

Grad Livno potiče proizvodnju meda kroz projekt “Održivo pčelarstvo” vrijedan 130.000 KM

Uz potporu Grada i u suradnji s dobrotvornom organizacijom MAID iz Sarajeva, livanjska Udruga pčelara “Li-Vrisak” provodi projekt “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo”. Projektom je predviđena dodjela 100 pčelinjih društava i oprema za pčelarstvo, što je probudilo veliko zanimanje potencijalnih pčelara.

Livanjski med nastaje u ekološki čistim uvjetima i zato je jako cijenjen

Nabavu navedenog sufinancirat će Grad Livno, MAID, Udruga “Li-Vrisak” i krajnji korisnici. Više detalja doznajemo od Miranda Šperca, predsjednika udruge. Zatekli smo ga u selu Bila na proplanku koji se nalazi iznad 800 metara nadmorske visine. “Evo, možete i sada vidjeti, sredina je travnja, planine su pod snijegom, ništa nije procvalo, pčele čekaju, vegetacija kasni mjesec dana, tako da možemo reći kako su pčelari na vrlo teškom terenu. Selekcija je ogromna, ovdje puno pčelara gubi pčele u lošim godinama. Najspretniji ostaju zahvaljujući , ne toliko zaradi, koliko svojoj upornosti i ljubavi prema pčelarstvu”, kaže Šperc.

Među njima je i naš sugovornik koji pčelinjake ima na tri lokacije, a za svoj med od vrijeska na međunarodnim sajmovima je u nekoliko navrata dobio zlatnu medalju.

Gradska uprava pruža potporu pčelarima kako bi razvili poslovanje

“Prednost livanjskog kraja je proizvodnja meda u ekološki čistim uvjetima, kao i bogatstvu ljekovitog, aromatičnog bilja”, istaknuo je gradonačelnik Livna, Darko Čondrić, te dodao: “Gradska uprava ovim projektom pruža potporu pčelarima i onima koji žele u tom smjeru razviti svoje poslovanje, a oni koji budu odabrani preko javnog poziva, dobit će dobar poticaj za započeti ili unaprijediti proizvodnju meda. Svakom korisniku bit će dodijeljeno 10 pčelinjih društava. Pet u ovoj i pet u idućoj godini, s kompletnom opremom, što podrazumijeva košnice s tri nastavka, satne osnove, matične rešetke, vrcaljku od inoksa i ostali repromaterijal.”

Udruga je sama na dobitku. Uz strojeve za proizvodnju satnih osnova i punilicu meda, predviđeno je i dizajniranje ambalaže, kao i održavanja sajma pčelarstva. U projektu vrijednom 130.000 KM Grad sudjeluje s 40%.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar