Građani BiH još uvijek čekaju novac koji im je namijenila Europska unija

Građani BiH još uvijek čekaju novac koji im je namijenila Europska unija

Prošlo je osam mjeseci otkako je EU potpisala i dostavila BiH sporazum o financiranju paketa energetske podrške vrijedan 70 milijuna eura, u kojem je veći dio predviđen za pomoć građanima BiH u prevladavanju posljedica energetske krize, ali novac još nije stigao do krajnjih korisnika u FBiH, piše Avaz.

Nema odgovora iz ministarstva

U jeku poskupljenja energenata, na pragu još jedne teške zime, u mjesecu koji je samo srećom topliji od prosjeka, u Ministarstvu rada i socijalne politike već danima nisu u mogućnosti ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi. Socijalno ugroženi građani u RS financijsku pomoć za troškove grijanja, u iznosu od 476,46 KM po domaćinstvu, već su dobili.

Podsjetimo, od 70 milijuna eura – 50 je usmjereno za pomoć ugroženim domaćinstvima, a 20 za unapređenje energetske efikasnosti. Paket pomoći podijeljen je u omjeru 66% za FBiH (33 milijuna eura), 33% za RS (16,5 milijuna) i 1% za Distrikt Brčko (5 milijuna).

Federalni ministar Adnan Delić još u svibnju se sastao s predstavnicima Izaslanstva EU kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije programa podrške domaćinstvima. Dana 14. lipnja Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojila je program utroška sredstava u iznosu od 64.534.646 KM namijenjenih za minimalno 109.000 ugroženih domaćinstava u ovom entitetu.

Precizirano je da će pomoć dobiti obitelji u kojima nijedan član ne radi, umirovljeni korisnici zajamčene mirovine, djeca korisnici dječjeg dodatka i djeca samohranih roditelja bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće.

U kolovozu potpisan sporazum

U kolovozu je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH potpisalo sporazum o suradnji s UNDP-om te priopćilo da je to prvi korak ka realizaciji programa pomoći EU. Mjesec kasnije ministar Delić izjavljuje da (konačno) ima sve podatke te da ih je “potrebno objediniti i napraviti sustav isplate da oni koji imaju pravo na pomoć nemaju nekih velikih administrativnih procedura”.

Dok podaci budu objedinjeni, a sustav napravljen, vjerojatno će pasti i snijeg, a građani kojima je obećana i koji su čekali pomoć za kupovinu ogrjeva neće biti u prilici ni da ga kupe. Za to vrijeme isplata pomoći u RS započeta je 7. rujna i trebala je biti okončana do kraja prošlog mjeseca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar