GRAĐANI ČASTE: Nikšićeva i ostale limuzine kupljene od tvrtke iz Ljubuškog

GRAĐANI ČASTE: Nikšićeva i ostale limuzine kupljene od tvrtke iz Ljubuškog

Nakon što je ovih dana objavljena informacija da je za organe i tijela Federacije BiH, uključujući Vladu, kupljeno 19 novih automobila, sada je obznanjeno i kome će za ovaj posao biti plaćeno 1,6 milijuna maraka.

Uglavnom, nije bilo nikakvih iznenađenja. Radi se o tvrtki koja već godinama skoro da nema konkurencije u javnim nabavkama vozila za sve razine vlasti, zahvaljujući čemu uzima basnoslovne cifre. O tome je Fokus pisao u više navrata.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH u svibnju ove godine raspisala je natječaj za nabavku 20 automobila putem osam lotova.

Prvobitni rok za dostavu ponuda bio je 25. lipanj, ali je ispravkom obavještenja prolongiran za sedam dana. Zbog toga, ali i niza drugih faktora, specijalizirani portal PratimoTendere ovu nabavku ocijenio je srednje rizičnom. Jedan lot kojim je tražen automobil niže srednje klase je poništen jer je dostavljena ponuda ocijenjena neprihvatljivom.

Dakle, postupak nabavke nije proveden u vremenskom roku u kome je predviđen planskim dokumentima, a tehničke specifikacije u natječajnoj dokumentaciji ukazivale su na mogućnost diskriminacije ponuđača. I ono, vjerojatno, najvažnije je da je za svaki od sedam lotova dostavljeno dvije ili više ponuda, ali je za svaki samo jedna ponuda, i to istog ponuđača, ocijenjena kao prihvatljiva.

Bilo je ponuda, ali samo jedna prava

Znači, uskoro će federalni premijer Nermin Nikšić, njegovi zamjenici i ostali ministri, predsjednica FBiH Lidija Bradara i ini zasjesti u limuzine koje su im osiromašeni građani kupili od tvrtke M.R.M. iz Ljubuškog. One koja se u javnosti već duže povezuje s HDZ-om BiH.

Naime, ponude ove tvrtke bile su samo po nekoliko maraka niže od procijenjenih vrijednosti, ali su, usprkos tome, izabrane. Zato će biti zanimljivo vidjeti odluke Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH o izboru baš ovog ponuđača te razlozima zašto su ostali „ispali iz igre“. Do sada nisu objavljene.

Nije isključeno da su druge ponude upućene samo formalno, po nekom prethodnom dogovoru, kako bi se stvorio privid konkurencije i transparentnosti, jer odavno je poznat problem koluzije, odnosno zloupotreba u smislu dogovora ponuđača o podjeli tržišta.

A sada nešto o kupljenim automobilima. Četiri među njima spadaju u kategoriju „viša srednja klasa“. Kako bi bilo jasno da ovo „srednja“ ne znači i „osrednja“ reći ćemo da su dva plaćena po 150.000, a dva po 120.000 maraka. Za sedam vozila srednje klase plaćeno je po oko 90.000, a za deveti u istom rangu 80.000 KM. Kupljeno je i sedam niže srednje klase, a svaki od njih koštao je oko 50.000 KM.

Prema informacijama s Portala javnih nabavki, M.R.M. je od početka 2020. do kolovoza ove godine putem natječaja inkasirao 39.356.548 KM iz proračuna svih razina vlasti i javnih poduzeća. S uračunatim PDV-om više od 46 milijuna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar