Građani čekaju tko će biti prva “nedodirljiva” osoba

Građani čekaju tko će biti prva “nedodirljiva” osoba

SARAJEVO – Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack održala je u petak predavanje u Rektoratu Sveučilišta u Sarajevu o temi “Dijalog o politikama s budućim liderima”, kojom prilikom je ponovila da je njezina zemlja pokazala da je istinski prijatelj BiH i da želi pomoći ostvarenju napretka koji je, kako je navela, prijeko potreban građanima ove zemlje.

Govoreći o složenoj situaciji u BiH, kazala je da Daytonski sporazum i dalje služi svrsi, što svi moraju istaknuti i poštovati. Kazala je da je jedno od pitanja koje uvijek postavlja sa željom dobiti što bolji uvid u situaciju u BiH ono tko čini novi naraštaj lidera u BiH i na koga treba obratiti pozornost. Mnogi, pak, predstavnici vlasti ne znaju odgovor na to pitanje, ali kada pita mlade, oni joj odgovaraju da gleda u njih.

Strateški prioriteti Veleposlanstva SAD-a u BiH

Veleposlanica Cormack je u okviru predavanja predočila pet strateških prioriteta za buduće aktivnosti Veleposlanstva SAD-a u BiH, ističući da oni predstavljaju zajedničke izazove za sve u BiH te da podrazumijevaju i zajednička rješenja.
“Temeljne političke reforme su od ključnog značaja te građani moraju shvatiti da reformski proces nije isključiva odgovornost političara i diplomata, već da i sami moraju reći izabranim predstavnicima vlasti što žele te zahtijevati njihovu odgovornost”, navela je.

Kao jedan od tih prioriteta spomenula je ekonomske reforme od kojih su mnoge najbitinije za građane, a to su rješavanje pitanja plaća i beneficija u javnim poduzećima, pojašnjavanje procedura i regulativa koje će osigurati da lideri rade posao za koji su plaćeni te identifikacija oblasti u kojima vladaju rasipništvo i zloporaba. Prema njezinoj ocjeni, problem korupcije problem je na kojem treba puno raditi, a s kulturom nekažnjivosti u BiH se, kako je istaknula, mora prestati kako bi se napredovalo.

U svom je obraćanju nazočnima kazala da su joj brojni građani u BiH rekli da čekaju tko će biti prva “nedodirljiva” osoba koju će državni pravosudni sustav ove zemlje pozvati na odgovornost zbog prodaje radnih mjesta ili krađe novca poreznih obveznika.

Izbaciti politiku iz upravljanja poduzećima

Iznoseći svoje viđenje stanja u javnim poduzećima, potrebnim je ocijenila konkretne razgovore o budućnosti državnih tvrtki u kojima se reforme moraju pozabaviti utjecajem i pokroviteljskim sustavom koji političke stranke koriste u odabiru izvršnih direktora, odbora direktora, zaposlenika, a često na štetu menadžerskih vještina i tehničke kompetentnosti. Stoga su te kompanije osuđene na rastrošnost i loše upravljanje, a neke od njih su iz istog razloga već, u biti, bankrotirale.

“Postoji nekoliko profitabilnih državnih tvrtki, no zamislite koliko bi one uspješnije bile kada se politika ne bi miješala u njihov rad. Moje pitanje je: kako natjerati one koji imaju kontrolu i interes u ovim kompanijama da odustanu od te prakse radi općeg dobra. Dio odgovora je sigurno u transparentnosti kao i u politici te zahtjevima građana za odgovornim poslovanjem ovih kompanija”, kazala je veleposlanica Cormack.

Značaj kvalitetnog i dostupnog obrazovanja

Uz navedeno, veleposlanica Cormack smatra da je pitanje reforme obrazovanja važnije. “Radi se o političkoj volji da se modernizira nastavne metode, osigura potrebna sredstva, inkorporira tehnologiju i osigura da svaki student ima pristup kvalitetnom obrazovanju”, pojasnila je. Američka je veleposlanica kao petu prioritetnu oblast na kojoj treba raditi navela očuvanje prirodnih ljepota i povijesnog naslijeđa BiH te u tom kontekstu podsjetila da je početkom godine pokrenula projekt “Izaberi cilj, budi promjena”, s ciljem da potakne 20.000 volontera da nađu način unaprijediti svoje lokalne zajednice. Cormack je izrazila i nadu da će mladi ljudi i građani BiH izabrati cilj, bez obzira radi li se o čišćenju lokalnih zajednica, otvaranju novih tvrtki, bavljenju politikom ili prosvjetom jer su BiH potrebni svi talenti kako bi postala zemljom dobrih šansi.

dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar