Građani čekaju više od pola godine: Kada možemo očekivati formiranje vlasti u BiH?

Građani čekaju više od pola godine: Kada možemo očekivati formiranje vlasti u BiH?

Kako politički čelnici tvrde da su sve dogovorili, a na što su građani čekali više od pola godine, od Općih izbora u našoj zemlji, izvjesno je da će Bosna i Hercegovina u narednih sedam dana dobiti novo Vijeće ministara. 

Da nema uvjetovanja ni prepreka po pitanju formiranja Vijeća ministara BiH, a koje bi trebalo biti u narednim danima mišljenja je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović. Čović naglašava da su već počeli razgovori sa SDA i da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH, prenosi BHRT.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH: “Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora. Nema nijedne prepreke da vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara. Na Čovićeve tvrdnje da bi vlast mogla biti formirana u narednih sedam dana, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, poručuje da je neophodno naći kompromis kada je NATO put u pitanju. Vijeće ministara može biti formirano ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje, a to je slanje godišnjih planova, i kako dodaje, zadovoljavanje srpske strane time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva BiH.

Da li su vodeći politički čelnici dogovorili formiranje izvršne vlasti u BiH? Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući DN PSBiH  “Sjedili smo gospodin Čović i ja s Džaferovićem, Borjanom Krišto, Zvizdićem, Novalićem, a cilj nam je bio da otklonimo zastoj u radu Vijeća ministara i federalne Vlade dok se ne izaberu nove vlade i Vijeće ministara. Mislim da smo tu uspjeli neke nesporazume ispraviti.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a, Milorad Dodik, smatra da nema pomaka u pogledu formiranja Vijeća ministara BiH, jer čelnik SDA ne poštuje principe koje je sam sastavio. Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a  “Ja nisam optimista. Mi smo spremni doći sutra u Parlament i to završiti. Nije dobro da nemamo formirane organe vlasti. I šta ja imam sutra da se vratim u ovu zgradu, imenujemo predsjedavajućeg pod uvjetom da postoji konsenzus da se sve završi do kraja. A ne da se ponovo mrcvarimo oko te priče, imenujemo predsjedavajućeg, a onda nakon izvjesnog vremena da on ne dobije podršku. Mi to nećemo.”  Kako politički čelnici tvrde da su sve dogovorili, a na šta su građani čekali više od pola godine, od Općih izbora u našoj zemlji, izvjesno je da će Bosna i Hercegovina u narednih sedam dana dobiti novo Vijeće ministara.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar