Građani FBiH otplaćuju čak 5,4 milijarde maraka!

Građani FBiH otplaćuju čak 5,4 milijarde maraka!

Krediti stanovništvu iznose 5,4 milijarde KM i zabilježili su rast od pet posto. Krediti pravnim osobama iznose 5,8 milijardi KM i na istoj su razini kao i na kraju 2013., s udjelom od 51,2 posto.
 

Krediti, kao najveća stavka aktive banaka u Federaciji BiH, u 2014. zabilježili su rast od 2,9 posto ili 318 milijuna KM i na kraju godine iznosili su 11,2 milijarde KM.

Krediti stanovništvu iznose 5,4 milijarde KM i zabilježili su rast od pet posto ili 253 milijuna KM s udjelom od 48,8 posto u ukupnim kreditima. Krediti pravnim osobama iznose 5,8 milijardi KM i na istoj su razini kao i na kraju 2013., s udjelom od 51,2 posto.

Podatak je to Agencije za bankarstvo Federacije BiH, iz koje ističu kako su indikatori kvalitete kredita prvi put nakon dužeg razdoblja, na kraju 2014. poboljšani u odnosu na kraj 2013., što se posebno odrazilo na sektor pravnih osoba, piše Avaz.

Prodaja dijela nekvalitetnih kredita kod jedne banke i trajni otpis imali su pozitivan efekt na koeficijent udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je sa 14,6 posto, koliko je iznosio na kraju 2013., smanjen na 13,9 posto 31. prosinca 2014. godine, navode iz Agencije.

No, udio nekvalitetnih kredita pravnim osobama u odnosu na ukupne kredite ovom sektoru i dalje je zabrinjavajuće visok i iznosi 17,9 posto, a udio nekvalitetnih kredita stanovništva u odnosu na ukupne kredite plasirane građanima iznosi 9,7 posto.

Navedeno je rezultat stanja u realnom sektoru i djelovanja ekonomske krize na privredu i ukupnu ekonomiju BiH, zbog čega kreditni portfolio pravnih osoba ima znatno lošiju kvalitetu od sektora stanovništva, smatraju u Agenciji za bankarstvo FBiH.
 

Štedni depoziti, u odnosu na kraj 2008., kada su iznosili četiri milijarde KM, u proteklom razdoblju povećani su za 67,5 posto ili 2,7 milijardi KM. Analizirajući prošlogodišnje upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u bankama na području FBiH, u Agenciji za bankarstvo navode kako su banke u izvješćima 50 transfera označile sumnjivim i svi se odnose na pranje novca.

Nije bilo izviještenih transfera zbog sumnji na financiranje terorističkih aktivnosti.
Dnevnik.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar