• Građevinski stručnjaci u Tuzli: Pogrešno izgradili put. Pogledajte kako!
  • Građevinski stručnjaci u Tuzli: Pogrešno izgradili put. Pogledajte kako!
  • Građevinski stručnjaci u Tuzli: Pogrešno izgradili put. Pogledajte kako!

Građevinski stručnjaci u Tuzli: Pogrešno izgradili put. Pogledajte kako!

Zgrada socijalnog stanovanja u tuzlanskom naselju Solina ne može biti priključena na sustav električne energije zbog problema koji je nastao vezano za pozicioniranost elektroenergetskog objekta, odnosno stuba Elektroprivrede BiH.

Naime, fotografije na kojima se vidi stub električne energije nasred puta u tuzlanskom naselju Solina postale su viralne, a korisnici društvenih mreža komentiraju ih na razne načine.

Prema neslužbenim informacijama  stub je postavljen prije više od 30 godina na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi, što je potkrijepljeno i odgovarajućom dokumentacijom.

Prema prvobitnoj verziji projekta izgradnje zgrade socijalnog stanovanja, protupožarni sporedni put trebao je prolaziti pored stuba. Ali, u međuvremenu je došlo do određenih odstupanja te je u radovima na terenu sporedni put pomjeren za nekoliko metara, zbog čega se stub nalazi na sredini jedne trake.

Na ovaj način sada je ugrožen elektroenergetski objekt, a narušena je i sigurnost građana.

Izmještanje stuba bilo bi moguće tek nakon što Elektroprivreda BiH dobije službeni zahtjev od izvođača radova ili investitora, što je regulirano zakonom o električnoj energiji te općim uvjetima koje je ustanovila Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji tretiraju postupanja elektrodistribucija.

Također, prema neslužbenim informacijama  iz Elektroprivrede Tuzle, dok se ne riješi pitanje kolizije zgrada socijalnog stanovanja neće moći biti priključena na sustav električne energije.

Kako su naveli iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle, gradnja zgrade i objekata vezanih za vanjsko uređenje oko zgrade, još uvijek su u tijeku i gradilište je ograđeno.

Istaknuli su da izvođač radova nije trebao asfaltirati protupožarni put dužine od 40 metara, sve dok Elektrodistribucija ne izmjesti visokonaponski stub.

“Radovi vanjskog uređenja ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu dok se ovaj problem ne riješi”, navodi se u priopćenju Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

Inače, radovi na izgradnji 34 stambene jedinice u naselju Solina u Tuzli u završnoj su fazi. Riječ je o CEB II projektu “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja”.

Projekat implementira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH putem nadležnih entitetskih ministarstva, a ovu lokaciju je prije nekoliko dana posjetio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

/Izvor: Klix.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar