Granatiran grad na istoku Ukrajine, spasioci traže preživjele ispod ruševina, Britanci kažu da ruske trupe trpe gubitke

Granatiran grad na istoku Ukrajine, spasioci traže preživjele ispod ruševina, Britanci kažu da ruske trupe trpe gubitke

Danas je 35. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija i Ukrajina vodile su u utorak mirovne pregovore u Istanbulu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se signali s mirovnih pregovora s Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

Više od 10 milijuna Ukrajinaca je napustilo svoje domove od početka ruske invazije, objavio je UN. Osim toga, domove je napustilo i više od polovice sve djece u Ukrajini. Od ukupne brojke, 6,5 milijuna ljudi je na drugim lokacijama u Ukrajini, dok je 3.9 milijuna Ukrajinaca prešlo granice.

Ključni događaji

Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće, u kojem tvrdi da su ruske jedinice koje su pretrpjele velike gubitke bile prisiljene vratiti se u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u Kinu u svoj prvi posjet otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu

Stambene zgrade u istočnom ukrajinskom gradu Lysychansk jutros su granatirane teškim topništvom

Američko ministarstvo obrane vjeruje da je obećanje Rusije da će znatno smanjiti intenzitet borbi na sjeveru Ukrajine samo taktički manevar, te je upozorilo na mogućnost novih napada u drugim dijelovima zemlje.

Objavljene su nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies koje pokazuju da su čitavi gradski blokovi u središnjem Mariupolju izbrisani

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin rekao je da će Moskva “radikalno smanjiti vojnu aktivnost u smjeru Kijeva i Černihiva”

Tijek događaja

8:06 – Dopisnica BBC-ja Lyse Doucet rekla je da je dan u Kijevu počeo sirenama za zračne napade, praćeno glasnim udarima s ruba grada koje je osjetila u samom centru Jeremy Bowen, koji je također u Kijevu, tvitao je da su “mnogi zvukovi topništva tutnjali od ruba grada do centra”. Nije jasno jesu li eksplozije ruske ili ukrajinske ili obje, rekao je.

7:45 – Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala “globalnu krizu hrane” i da je dovela ljude u opasnost od “gladi” počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Europe. Više pročitajte OVDJE.

7:41 – Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće, u kojem tvrdi da su ruske jedinice koje su pretrpjele velike gubitke bile prisiljene vratiti se u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile. “Ruske jedinice koje su pretrpjele velike gubitke bile su prisiljene vratiti se u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile.

Takva aktivnost dodatno vrši pritisak na rusku ionako napetu logistiku i pokazuje poteškoće s kojima se Rusija suočava s reorganizacijom svojih jedinica u prednjim područjima unutar Ukrajine. Rusija će vjerojatno nastaviti kompenzirati svoju smanjenu sposobnost kopnenog manevara masovnim topničkim i raketnim napadima. Navedena usredotočenost Rusije na ofenzivu u Donjecku i Lugansku vjerojatno je prešutno priznanje da se bori da održi više od jedne značajne osovine napredovanja”, stoji u izvješću.

7:06 – Pojavila su se izvješća da su stambena područja u istočnom ukrajinskom gradu Lysychansk jutros granatirana teškim topništvom. Regionalni guverner Luganska Serhiy Gaidai napisao je na Telegramu da je oštećen je niz visokih zgrada te da se utvrđuje broj žrtava. “Mnoge zgrade su se srušile. Spasioci pokušavaju spasiti one još žive”, dodao je, javlja Sky News. 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar