GRANICA S RUSIJOM: Sve glasnije traženje vojske i oružja

GRANICA S RUSIJOM: Sve glasnije traženje vojske i oružja

Dok SAD nastavlja povećavati svoju vojnu pomoć Ukrajini, saveznici koje graniče s Rusijom sve glasnije zazivaju Washington i NATO da pojačaju svoju prisutnost u regiji, piše Jutarnji list navodeći kako su baltičke države zabrinute da bi mogle biti sljedeće na popisu zemalja u kojima Putin želi provesti tzv. denacifikaciju, stoga traže od SAD-a veću prisutnost vojnika, dronova i raketnih sustava za obranu od potencijalnog napada Rusije.

Obuka

Američki ministar obrane Lloyd Austin prošlog je tjedna posjetio Rigu kako bi ublažio strahove latvijskih vlasti. Bio je to prvi posjet nekog američkog ministra obrane toj zemlji u posljednja gotovo tri desetljeća. Govoreći na konferenciji uz latvijskog kolegu Artisa Pabriksa, Austin je rekao da će SAD povećati broj vojnih vježbi u regiji kako bi se usavršila sposobnost zračne obrane i druge ključne borbene vještine u Baltičkim državama i drugim zemljama koje su u opasnosti od potencijalnog napada ruskih snaga. Austin je dodao kako će se u obuci koristiti postrojbe američkih brigada u Rumunjskoj i drugim dijelovima Europe, ali da “također možemo dovesti snage iz Sjedinjenih Država”.

40 tisuća vojnika

NATO je počeo stacionirati trupe na svom istočnom krilu nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. Do kraja prošle godine samo oko 5000 vojnika bilo je raspoređeno u baltičkim državama i Poljskoj na rotacijskoj osnovi. U posljednjih nekoliko mjeseci NATO je povećao broj vojnika uz europsku granicu s Rusijom na oko 40.000. SAD je od početka rata u Ukrajini rasporedio dodatnih 20.000 američkih vojnika diljem Europe, na ukupno oko 100.000, kako bi umirili saveznike u NATO-u i prebacili fokus snaga na istočno krilo saveza.

Od toga, SAD sada ima oko 600 vojnika u Latviji, što je povećanje u odnosu na 100, koliko ih je bilo u zemlji u prosincu 2021. Ukupno je američka sigurnosna pomoć regiji Baltika ove godine dosegla oko 180 milijuna dolara. Ustrajno raspoređivanje NATO trupa i oružja u zemlje uz rusku granicu strategija je koju zapadni vojni čelnici nazivaju “dikobraz obranom”.

Riječ je, podsjeća Jutarnji, o strategiji kojom se nastoji ideju invazije učiniti neprihvatljivom suparnicima, pokazujući da NATO trupe mogu trenutačno mobilizirati i podržati saveznike koji su već ojačani zapadnom obukom i opremom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar