Grci rekli ‘ne’ mjerama štednje – povijesna pobjeda Syrize

Grci rekli ‘ne’ mjerama štednje – povijesna pobjeda Syrize

Syriza, radikalna ljevičarska stranka koja se protivi mjerama štednje, nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, s više od osam posto prednosti ispred stranke desnice na vlasti, pokazuju izlazne ankete. 

Ministar za upravnu reformu u grčkoj vladi čak je priznao poraz i "čestitao Syrizi", upozorivši je ipak da će se "uskoro morati sučeliti s teškim stanjem u zemlji".

Prema procjenama izlaznih anketa, Syriza vodi ispred Nove demokracije premijera Antonisa Samarasa sa 8 do 12 postotnih bodova. Syriza bi mogla osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu. 



Po prvim službenim djelomičnim rezultatima nakon prebrojavanja 25 posto glasačkih listića, Syriza vodi ispred Nove demokracije s više od 6 postotnih bodova. Po tim djelomičnim rezultatima objavljenim dva i pol sata nakon zatvaranja birališta, Syriza dobiva 35,4 posto glasova, a Nova demokracija 29 posto. Neonacisti iz Zlatne zore zasad su na trećem mjestu sa 6,3 posto. 



Čini se da je ovo povijesna pobjeda" i "poruka koja se ne tiče samo Grka, nego odjekuje diljem Europe, rekao jePanos Skourletis, glasnogovornik Syrize. 



Europski partneri Atene napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Europska unija. Uspjeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne ljevice u Europi. 
Središte Syrizina programa je 'ukidanje mjera štednje' i obnova pregovora o golemom dugu zemlje koji doseže 175 posto BDP-a. Čelnik ljevičarske koalicije Syirize Alexis Tsipras obećava i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima, te zaustavljanje privatizacije. Njegova obećanja pala su na plodno tlo jer je većini Grka već muka od dugotrajne štednje i rezova, a u većini pristaju i na izlazak iz eurozone. 
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar