Grčka ima devet dana da vrati 3,4 milijarde duga

Grčka ima devet dana da vrati 3,4 milijarde duga

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je u utorak održavanje sjednice parlamenta kako bi do četvrtka bio ratificiran sporazum o trećem paketu pomoći zemlji. Ured parlamenta za informiranje je naveo da još nije informiran o odluci predsjednice kojoj je Cipras uputio pismo. 

Premijer je naveo da želi nacrt zakona o paketu pomoći predati kasnije u utorak zastupnicima, da bi o njemu raspravljali u srijedu i glasali u četvrtak.

Predsjednica parlamenta Zoe Konstantopoulou, jedna od trideset zastupnika radikalne Sirize, od ukupno 149, protive se planu pomoći zemlje, nakon što su Atina i kreditori nakon dugih pregovora u utorak u zoru postigli dogovor o trećem paketu finansijske pomoći kako bi Grčka izbjegla bankrot i ostala u eurozoni. 

"Težina situacije zahtijeva hitan sastanak parlamenta radi pokretanja potrebnih procedura za ratifikaciju sporazuma i isplatu prve predviđene tranše", napisao je Cipras. 

Grčka računa na tu isplatu kako bi vratila 3,4 milijarde eura Europskoj centralnoj banci 20. kolovoza. Svaki put lijevo krilo Sirize, u kojem je i Zoe Konstantopoulou glasuje protiv. 

Izjašnjavanje u četvrtak će biti prilika za Ciprasa da ponovo prebroji svoje pobornike, prije eventualnog sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, što očekuju mnogi u Grčkoj. 
Dnevnik.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar