Grčka pred slomom – građani masovno izvlače novac iz banaka

Grčka pred slomom – građani masovno izvlače novac iz banaka

Ministri financija Eurogrupe nisu uspjeli postići dogovor s Grčkom u četvrtak navečer na sastanku u Luxembourgu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusku svjetlu propalih pokušaja ministara financija odlučio je sazvati izvanredni summit šefova država ili vlada eurozone kako bi se na najvišoj političkoj razini pokušalo spriječiti najgori scenarij bankrota Grčke.
 

“U svjetlu rezultata sastanka Eurogrupe danas, odlučio sam sazvati Eurosummit u ponedeljak 22. lipnja. Vrijeme je da se hitno situacija Grčke raspravi na najvišoj političkoj razini”, rekao je Tusk u priopćenju.

Razgovori ministara financija Eurogrupe u četvrtak predvečer trajali su oko sat i pol, znatno kraće nego što se očekivalo. Christine Lagarde, šefica MMF-a, koja je isto tako sudjelovala na sastanku jer predstavlja jednu od tri institucije koje su kreditori Grčke, rekla je kako nema mogućnosti za odgodu plaćanja duga te da je rok Grčkoj za to 30. lipnja. Među sudionicima sastanka Lagarde je koristila najoštriji jezik prema Grčkoj. Rekla je kako nam ne trebaju „dim i ogledala“ već uvjerljive mjere. „Za uspjeh trebamo imati odrasle osobe u dvorani“, poručila je ona, očigledno želeći poslati signal grčkim vlastima da ozbiljnije pristupe pregovorima.

 

Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja, upozorio je na katastrofu ako se ne postigne dogovor. Ranije u četvrtak pozvao je da se izbjegne sukob, spomenuvši čak i bitku na Waterloo čija je 200. godišnjica upravo sada. “Danas je važan dan i nemam želju vidjeti kako se vraćamo u doba Waterlooa kada su Europljani bili postrojeni protiv jedne države”, rekao je on misleći na bitku kada je poražen Napoleon. ”Približavamo se kraju igre. Pozivam grčku vladu da se ozbiljno vrati na pregovore i izbjegne katastrofični scenarij”, rekao je Moscovici.

I ministar financija Nizozemske Jeroen Dijselbloem, trenutno šef Eurogrupe, izrazio je žaljenje što nisu mogli postići veći napredak na sastanku. „Napredak je premali, dogovor nije na vidiku, lopta je svakako na grčkoj strani terena“, poručio je šef Eurogrupe, ali dodao je da je dogovor ipak još uvijek moguć i da Grčka mora „iskoristiti ovu zadnju priliku“. Najavio je da bi se i prije summita lidera Eurogupe mogli sastati još jednom ministri financija ako Grčka predstavi novi prijedlog.

U četvrtak je grčki ministar financija Yannis Varoufakis predstavio nove „ideje“, ali one očigledno nisu ostavile neke ozbiljnije dojmove među drugim ministrima. Varoufakis je, kako prenose mediji, predložio zamjenu duga Europskoj centralnoj banci za grčke državne obveznice.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je imao još jedan telefonski razgovor s predsjednikom grčke vlade Alexisom Tsiprasom tijekom kojega je ponovio da je Komisija “spremna 24 sata, sedam dana u tjednu, raditi ako može pomoći u pronalasku rješenja”. Juncker i Tsipras će razgovarati i tijekom vikenda uoči izvanrednog summita. Zanimljivo je da je glasnogovornik Komisije rekao kako je Juncker razgovarao telefonski i s predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom te da se grčki predsjednik zahvalio Junckeru za sve što čini da pomogne u pronalasku rješenja.

Iako vrijeme teče, njemačka kancelarka Angela Merkel ne gubi nadu da bi se dogovor mogao ipak postići. Ona je u četvrtak rekla da je dogovor još uvijek moguć ako Grčka bude imala volju za reforme.

Dok ponavlja da ne popušta na pritiske kreditora, pogotovo oko smanjenja mirovina, grčki premijer Tsipras je otvorio još jednom spekulacije da “ima rezervnu kartu na koju može igrati” jer je upravo u četvrtak otputovao u Sankt Peterburg gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U međuvremenu, mediji javljaju kako građani masovno vade gotovinu iz grčkih banaka, navodno su izvukli preko dvije milijarde eura u samo dva dana, a Bloomberg citira izvor iz Europske središnje banke koji nije sigurno da će se banke u Grčkoj uopće otvoriti u ponedeljak ujutro kako bi se spriječilo masovno iznošenje novca.
jutarnji.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar