Grčka predala plan reformi težak 13 milijardi eura

Grčka predala plan reformi težak 13 milijardi eura

Grčka vlada predala je sinoć detaljan plan ekonomskih reformi težak 13 milijardi eura, kako bi osigurala treći paket financijske pomoći, izbjegla slom financijskog sustava i izlazak iz eurozone, piše HRT.

Glasnogovornik predsjedatelja Eurogrupe potvrdio je primitak dokumenta. Kreditori su zahtijevali jasan plan porezne i mirovinske reforme, smanjenje rashoda i liberalizaciju ekonomije.

Grčka sada nudi privatizaciju regionalnih aerodroma, željeznickih linija,veliih luka, povećanje PDV-a na 23%, zabranu ranih umirovljenja, produzetak radnog vijeka, rezanje proračuna za obranu. Za uzvrat trazi nesto više od 53 milijarde eura kredita na razdoblje od tri godine.

''Nakon MMF-a i eurospki su dužnosnici poceli stidljivo govoriti grčkoj prezaduženosti i potrebi da se ona smanji. Na realistične prijedloge grčke strane kreditori bi trebali odgovoriti realističnim prijedlozima o održivosti duga'', rekao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Europski stabilizacijski mehanizam, agencija koja bi grčkoj vladi trebala posuditi taj novac traži analizu javnih finacija i snagu zaduživanja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar