“GS-Tvornica mašina Travnik” će radnicima isplatiti pomoć u iznosu od 1.080 KM

“GS-Tvornica mašina Travnik” će radnicima isplatiti pomoć u iznosu od 1.080 KM

Uprava kompanije “GS-Tvornica mašina Travnik” d.o.o donijela je odluku o isplati 1.080 KM pomoći zaposlenicima. Cjelokupan iznos radnici će dobiti u 3 rate, počevši sa plaćom za rujan.

Vođena izuzetno lošom demografskom situacijom vezanom za enorman odlazak, posebno stručnih i dobro obrazovanih mladih ljudi, Uprava na čelu sa direktoricom firme “GS-TMT”, Snježanom Köpruner, predlaže UP FBiH i sindikatima da pokrenu zahtjev prema Vladi vezan za povećanja plaća svih zaposlenika, a sastoji se u tome da se na sva povećanja plaća radnicima od 1. siječnja 2023. godine ne plaćaju doprinosi u trajanju od jedne godine.

To znači da ako radnik ima plaću 1.000 KM i dobije povećanje na 1.500 KM, na iznos povećanja od 500 KM ne plaća doprinose godinu dana. Za to vrijeme Vlada ima vremena da osmisli dugoročnije mjere za smanjenje doprinosa i rasterećenje poslodavaca, a sve na dobrobit radnika i svih građana.

Sličan način stimulacije postoji u Republici Srpskoj, a sastoji se u tome da je Vlada RS donijela Zakon o poticajima gospodarstvu koji ovaj segment tretira tako da na povećani dio plaća Vlada refundira 70% doprinosa. To znači da na 100 KM uplaćenih doprinosa Vlada svakih pola godine refundira 70 KM.

Budući FBiH po pitanju visine doprinosa prilično kaska za RS-om, usvajanjem ovog prijedloga FBiH bi bila interesantnija kako radnicima tako i potencijalnim investitorima.

Za pokazati dobre namjere u rješavanju lošeg standarda građana, prouzročenog velikom inflacijom, donošenje ovakvog zakona bio bi dobar pokazatelj za određivanje strateške politike nove Vlade, a to je dobrobit radnika i svih građana. – priopćeno je iz kompanije GS TMT Travnik.

/Izvor: travnik-grad.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar