Haaški sud zbog „nepraktičnosti“ odbio istražiti ratne zločine u Afganistanu

Haaški sud zbog „nepraktičnosti“ odbio istražiti ratne zločine u Afganistanu

Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odbili zahtjev za pokretanje istrage o ratnim zločinima u Afganistanu, pod izgovorom „nepraktičnosti.“

Ova odluka znači da se talibani, afganistanska vlada i Sjedinjene Američke Države neće suočiti ni sa kakvom istragom zbog njihovih navodnih zločina koji se uglavnom odnose na razdoblje 2003. i 2004, javlja Reuters, a prenosi tribun.hr.

Kao dodatne razloge suci su naveli neuspjeh u prikupljanju dokaza u ranoj fazi, izostanak suradnje uključenih vlada i vjerojatne visoke troškove.

Osim toga, „trenutne okolnosti situacije u Afganistanu su takve da izgledi za uspješnu istragu i kazneno gonjenje čine vrlo ograničenim“, kazali su suci koji su odbacili istragu glasanjem dva naprema jedan.

Američki predsjednik Donald Trump odluku je nazvao „velikom međunarodnom pobjedom“ i osudio ICC zbog njegovih „širokih, neobuzdanih, tužiteljskih ovlasti,“ kao i zbog onoga što on smatra prijetnjom američkom suverenitetu.

„Svaki pokušaj optuživanja američkog, izraelskog ili savezničkog osoblja naići će na brz i snažan odgovor,“ kazao je Trump.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, oštar kritičar ICC-a, nazvao je odluku „opravdanjem“ žestoke politike SAD-a protiv suda i „teškog poraza” za tužitelje.

Bolton je novinarima rekao kako bi čak i slučajevi svrgnutog sudanskog predsjednika Omar al-Bashirai venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, kojeg Washington želi svrgnuti, trebali biti u nadležnosti njihovih matičnih zemalja, a ne ICC-a.

Tužitelji ICC-a kazali su tijekom 2015. da su imali dokaze koji ukazuju da su međunarodne snage u Afganistanu provodile fizičko i psihičko zlostavljanje nad zatočenicima. Također su primijetili da postoje dokazi o zločinima koje su počinili talibani i snage koje su podržavale afganistansku vladu.

Tako je ovaj, na primjeru presuda iz ratova na području bivše SFRJ, cirkusantski sud još jednom je pokazao svoje klaunsko naličje.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar