HAJDUKOVIH 112: Majstor s mora danas slavi rođendan, spreman niz posebnih događaja

HAJDUKOVIH 112: Majstor s mora danas slavi rođendan, spreman niz posebnih događaja

Već je 112 godina prošlo otkad su splitski studenti u Pragu došli na ideju kako bi i grad pod Marjanom trebao imati nogometni klub poput Sparte i Slavije.

Na današnji dan, 13. veljače 1911. godine, Namjesništvo pod austrijskom upravom u drugom svesku “Katastra društava u Dalmaciji” zaprimilo je prijavu registracije kluba u kojem stoji da je svrha društva Hajduk “gojiti i promicati nogometni šport”. Pravilnik društva Namjesništvo je zaprimilo na datum koji se i danas slavi kao rođendan kluba, a dozvola za upis Hajduka u registar društava Dalmacije obavljen je s datumom 1. siječnja 1912. godine. Time je ideja postanka Hajduka začeta u Pragu, rođena u Splitu, a Zadar se na kraju vodi kao “matični ured” Bijelih.

Kako god bilo, nema kluba u Hrvatskoj, a i puno šire po svijetu, čiji navijači tako strastveno slave njegov rođendan

Za mnoge se i ne zna precizan datum utemeljenja, ali Hajduk je u posljednjih 20-ak godina uspio od svog rođendana napraviti praznik za sve navijače. Tako će i ovom prigodom 112. rođendan biti obilježen izdavanjem klupskog leksikona, prave hajdučke enciklopedije sa svim relevantnim osobama iz povijesti kluba. Proslava bi se trebala protegnuti kroz cijeli tjedan s nizom manifestacija i događaja kojima će se obilježiti godišnjica postojanja kluba.

Evocirat će se uspomene i na protekle rođendane, pri čemu će se, dakako, svi prisjetiti nezaboravne i najspektakularnije proslave 100-godišnjice Hajduka. Prije 12 godina “gorjelo” je nebo, ne samo iznad Splita, nego i cijele Dalmacije.

Svi su svjesni, bio rezultat bolji ili slabiji, navijačka ljubav nema takvih oscilacija. Povijest je bogata i velika, ali Hajduk živi vječno najviše zbog ljudi, zbog neizmjerne navijačke ljubavi. Hajduk se prošle nedjelje približio brojci od 60.000 članova, ali rođendan klubu čestita stotine tisuća onih kojima srce kuca za bijelu boju. Sretan ti rođendan, Majstore s mora!

Izvor: Radić/Jutarnji list

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing