HAMAS “Pristali smo na uvjete primirja i prekid vatre”

HAMAS “Pristali smo na uvjete primirja i prekid vatre”

Grad Rafah posljednja je utvrda Hamasa u pojasu Gaze, koju Izrael želi zauzeti i slomiti da bi, kako kažu, definitivno porazio Hamas. SAD i drugi saveznici Izraela pozivaju premijera Benjamina Netanyahua da odustane od napada na grad, u prvom redu zbog straha od velikih civilnih žrtava te humanitarne katastrofe koja bi mogla nastati kao posljedica sukoba, javlja Jutarnji.hr

No Izrael, odnosno borbeni premijer Netanyahu, koji u ovom ratu vidi i način svog opstanka na političkoj sceni (unatoč stalnim prosvjedima i zahtjevima dobrog dijela izraelske javnosti da odstupi), ne namjerava odustati od svojih planova te je poslalo upozorenje stanovnicima Rafaha, gdje se nalaze i doslovce deseci tisuća izbjeglica iz drugih dijelova Gaze, da napuste to područje i evakuiraju se.

Doduše, uopće nije jasno kamo bi se stanovništvo moglo “izmjestiti”, premda u Izraelu navode da se mogu “prebaciti” u izbjeglički kamp Al-Mawazi na obali Sredozemnog mora. Izrael je usred priprema za vojnu operaciju na tom području, mada je već više od mjesec dana odlaže zbog pritiska SAD-a i EU, započeo evakuaciju stanovništva. Podsjetimo da se u Rafahu nalazi oko 1,2 milijuna Palestinaca koji su se na to područje blizu egipatske granice sklonili od dosadašnjih izraelskih napada na Gazu. Izraelska vlada smatra da se u Rafahu nalaze posljednji ostaci Hamasa u Gazi i očekuju da bi napadom na taj grad konačno uništili veći dio vodstva i boraca tog militantnog islamističkog pokreta, odgovornog za napad na Izrael 7. listopada 2023. godine, kada je ubijeno oko 1200 Izraelaca.

Osim toga, pretpostavlja se da se u Rafahu nalaze izraelski taoci koji su u tom napadu oteti i odvedeni u pojas Gaze

Saveznici Izraela, prije svega SAD, već mjesecima upozoravaju Izrael da odustanu od vojne akcije koja bi mogla dovesti do stravičnih civilnih žrtava, ali u Izraelu ofenzivu na Rafah nazivaju “ključnom za poraz Hamasa”, smatrajući da bi mu to zadalo “smrtonosni udarac” i naglašavajući da će u suprotnom Hamas nakon rata samo jačati. Kako javljaju strane agencije, izraelska vojska priopćila je da je stanovnike Rafaha o evakuaciji obavijestila putem plakata, SMS poruka, telefonskih poziva i letaka na arapskom jeziku.

“Jutros smo pokrenuli operaciju za privremenu evakuaciju stanovnika istočnog Rafaha – rekao je glasnogovornik izraelske vojske dodajući da evakuacija obuhvaća oko sto tisuća ljudi, prenosi Deutsche Welle.

Inače, ponovno su zapeli pregovori Izraela i terorističke skupine Hamas u Kairu o prekidu vatre i oslobađanju talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. No Financial Times sada javlja da arapske zemlje više nisu tako kategorički protiv razmještanja mirovnih snaga u pojasu Gaze, a koje bi činile arapske države, ali i na Zapadnoj obali, kako je to bilo do sada. Doduše, neki drugi izvori navode da je Egipat čvrsto za to, dok su Jordan, Saudijska Arabija i Katar (pogotovo nakon što je Izrael zabranio rad i zatvorio ured Al Jazzere u Jeruzalemu) još uvijek suzdržani.

U ponedjeljak kasno poslijepodne Hamas je izvijestio kako prihvaća mirovni sporazum koji su predložili Egipat i Katar, nakon čega su Palestinci u Pojasu Gaze izašli na ulice te je započelo veliko slavlje. Na nekim snimkama vidi se i kako ljudi paču od sreće…

Međutim, Izraelci, zasad neslužbeno, tvrde kako je Hamas zapravo prihvatio tek blažu verziju tog sporazuma, koja njima nije prihvatljiva: – To je varka, Hamas nas ovim manevrom želi optužiti kako smo mi strana koja zapravo ne želi mir, izjavio je jedan izraelski dužnosnik. No, službeni odgovor Izraela na potez Hamasa još se očekuje.

U međuvremenu oglasile su se izraelske vojne snage. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je u ponedjeljak navečer da se svi prijedlozi koji se odnose na pregovore o puštanju na slobodu talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ozbiljno razmatraju te da istodobno vojska nastavlja djelovanje u palestinskoj enklavi.

IDF: ‘Razmatramo svaki odgovor‘

Na pitanje na brifingu za medije hoće li to što je Hamas rekao da pristaje na prijedlog o prekidu vatre utjecati na planiranu kopnenu ofenzivu na Rafah, kontra-admiral Daniel Hagari rekao je: “Razmatramo svaki odgovor na najozbiljniji način i iscrpljujemo svaku mogućnost koja se odnosi na pregovore i povratak talaca.”

“Paralelno, i dalje djelujemo u Pojasu Gaze i nastavit ćemo”, rekao je.

Podsjetimo da je to ideja koju je SAD iznio još krajem 2023. godine, mada tada nije naišla na preveliko oduševljenje među vodećim arapskim državama. Osim toga, podsjetimo da SAD u zamjenu za smirivanje situacije u Gazi, odnosno odustajanje Izraela od napada na Rafah, predlaže ponovno obnavljanje pregovaračkog procesa između Izraela i Saudijske Arabije, koji je zamrznut nakon eskalacije sukoba oko Gaze.

Podsjetimo da su krajem prošlog tjedna militanti Hamasa raketirali izraelski granični prijelaz Kerem Shalom ubivši pritom tri izraelska vojnika. Kerem Shalom je najvažnija granična točka za dostavu humanitarne pomoći iz Izraela za pojas Gaze. No nakon napada ju je Izrael zatvorio za humanitarni transport te je izvršio osvetničke napade na naseljeno područje u blizini Rafaha, kada je ubijeno devetero Palestinaca.

Prema podacima ministarstva zdravstva u pojasu Gaze, tvrdi se da je do sada ubijeno gotovo 34,7 tisuća ljudi, a više od 78 tisuća je ozlijeđeno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar